Кламер БГ - Новини: Радан Кънев: Борисов дърпа стола изпод краката на бъдещия си премиер

Радан Кънев: Борисов дърпа стола изпод краката на бъдещия си премиер

България

|
Четв, 23 Ноем 2023г. 19:58ч.
Радан Кънев: Борисов дърпа стола изпод краката на бъдещия си премиер

Радан Кънев, сн.: БГНЕС

"Отговорността на Бойко Борисов е голяма. Той трябва да осъзнае, че като не създава конструктивна среда в отношенията с "Продължаваме промяната-Демократична България", дърпа стола под Мария Габриел. Познавам политиката и Борисов достатъчно добре, за да знам, че си играе. Той е в пясъчника – играе си и се забавлява. Целта му е да уязви основния му политически опонент - ПП-ДБ".

Така евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДБ) коментира в четвъртък пред бТВ трудната управленска конфигурация между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Според споразумението между двете формации, през март трябва да има ротация и настоящият вицепремиер и външен министър Мария Габриел от ГЕРБ ще стане министър-председател на мястото на Николай Денков (ПП-ДБ).

"Трябва наистина конструктивна политика, защото няма формално пречки пред това нещо. Пречките са в един глупав партиен егоизъм, който непрекъснато кара хората да се надиграват на на едно много ниско ниво", смята още той.

Кънев каза още, че подписването на коалиционно споразумение може да изглади различията в мнозинството.

Според него трудната управленска конфигурация дава малки възможности за злоупотреба с власт.

По думите му на местните избори е станало ясно, че Борисов се опитва да уязви ПП-ДБ. "Изборите показаха, че ГЕРБ и ПП-ДБ са водещите фактори в политиката. Обществото заяви, че революции не иска, но желае промяна. Вотът отразяват настроенията на обществото, въпреки че гласуваха едва 30%", добави той.

"Нужна е стабилност за привличане на инвеститори. Няма как да има голям инвеститор,

където липсва консенсусна стратегия и приоритети. Ние от години излъчваме нестабилност", каза още Кънев.

Според него обаче приоритетите на правителството за влизане в еврозоната и Шенген могат да привлекат големи инвестиции в страната.

mediapool.bg