Кламер БГ - Новини: Работещите в спешния център в Горна Оряховица са готови да оттеглят оставките си

Работещите в спешния център в Горна Оряховица са готови да оттеглят оставките си

България

|
Ср, 30 Ян 2019г. 15:08ч.
Работещите в спешния център в Горна Оряховица са готови да оттеглят оставките си

Медицинските служители във филиала на Спешна медицинска помощ в Горна Оряховица са готови да оттеглят подадените до момента 28 оставки, които депозираха след нападението над техен колега през миналата седмица. Това стана ясно в сряда по време на среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев със служители на филиала и представители на гражданското движение “Събуди се“, което в момента прави граждански патрули на спешния център.

Лекарите изказаха благодарността си към здравния министър за бързата реакция и предприетите от него мерки, за да бъде гарантирана тяхната сигурност по време на работа. Още в петък Ананиев разпореди да бъде осигурена 24-часова физическа охрана на филиала.

За една година през него са преминали 11 600 души, а близо 7 хиляди са обслужените адреси. Едва 30% от пациентите, на които е оказана спешна помощ, са постъпили в болница.

По време на срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с промяна в Наказателния кодекс при вербална и физическа агресия над медицински лица, ефективното разходване на средствата за спешна помощ, промяна в категорията на труд за спешните медици, санкции за хората, които подават фалшиви сигнали към 112, както и липсата на кадри в системата.

Здравният министър още веднъж осъди посегателствата спрямо медицински специалисти и заяви, че Министерството на здравеопазването ще реагира с всички възможни мерки при такива случаи. Ананиев благодари на целия екип на филиала и го увери служителите, че държавата застава зад тях.

mediapool.bg