Кламер БГ - Новини: Изряден бил строежът на морския бряг на "Св. св. Константин и Елена"

Изряден бил строежът на морския бряг на "Св. св. Константин и Елена"

България

|
Ср, 30 Ян 2019г. 15:42ч.
Изряден бил строежът на морския бряг на "Св. св. Константин и Елена"

Проверка на Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) не е открила никакви закононарушения при строежа на хотела с външен басейн в курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна. Това обяви шефът на ДНСК Иван Несторов пред журналисти в сряда след инспекцията на обекта.

Тя бе провокирана, след като граждани алармираха с клипове в социалните мрежи, че се застроява един от малките плажове на курорта. Още в понеделник главният архитект на Варна Виктор Бузев обяви,че МРРБ е одобрило подробният устройствен план на курорта, включващ и проекта за разширяване на съществуващия наблизо петзвезден хотел. От варненската екоинспекция обявиха, че строежът е съгласуван с екологичното законодателство.

В сряда шефът на ДНСК съобщи същото. "За обекта е издадено легално, законосъобразно разрешително за строеж, на базата на одобрена техническа документация. Няма да се застроява съществуващата пясъчна ивица", заяви Несторов.

Разрешителното за строителството на хотела е било издадено от главния архитект на Общината Виктор Бузев на 16 февруари 2018 година. То е влязло в сила един месец по-късно – на 12 март. Строящият се обект се води четвърта категория и е под надзора на общинската администрация, но ДНСК се заела със случая, след като била сезирана от гражданите.

"В разрешението е записано, че сградата ще е с предназначение хотел на два етажа с кула. Външният басейн се намира в урегулиран поземлен имот, предвиден в новия Подробен устройствен план на курорта "Св. св. Константин и Елена, одобрен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството през 2017 година", посочи арх. Несторов. Той обясни, че не може да се намери и нарушение за височината на сградата откъм плажа, тъй като тя се вмества в разрешената от закона. Строително разрешение има и за изграждането на мост към морето, към който ще има подход от хотела

и който ще служи и за лодкостоянка.

Консултантска и надзорна дейност по строителството се извършва от фирмата "Инекс".

Несторов допълни, че това е втора проверка на обекта. Първата е била през август миналата година от инспектори от Районната дирекция по строителен надзор.

Не са установени закононарушения след огледа на строителството на хотел в курорта "Св. св. Константин и Елена", това съобщи във Варна директорът на ДНСК арх. Иван Несторов. Несторов обясни, че обектът е от четвърта категория и за него отговаря общината:

mediapool.bg