Кламер БГ - Новини: Работещите в държавните архиви протестираха за по-високи заплати

Работещите в държавните архиви протестираха за по-високи заплати

България

|
Ср, 26 Апр 2023г. 13:47ч.
Работещите в държавните архиви протестираха за по-високи заплати

сн. БГНЕС

Работещи в Държавна агенция „Архиви" (ДАА) протестираха в сряда с искане за увеличение с 30% на работните заплати. Протестният митинг под наслов „Достойно заплащане на труда на архивистите" се проведе в пространството пред сградата на ДАА на ул. „Московска" и площад „Д-р Желю Желев" в София.

Предвид цялостното състояние на държавата и обществото, както и очертаващата се дупка в бюджета, увеличение на работните заплати с 30% е нереалистично като искане, но е необходимо да бъде направено нещо в тази насока, заяви пред журналисти председателят на ДАА доц. Михаил Груев. Той посочи, че не би се ангажирал с конкретна цифра. Председателят на ДАА посочи, че застава зад искането на колегите си за по-високи заплати, но без да се ангажира с параметри.

Служителите на Държавна агенция "Архиви" настояват за 30% увеличение на заплатите, докато проектобюджетът залага ръст от само 10%.

"Последното увеличаване на нашите възнаграждения беше в края на миналата година, но то беше символично. Ние сме просто забравени", каза пред БНР Златка Мицова, която е главен експерт в отдел "Държавен архив" – София.

Тя разказва, че увеличаването на заплатите в архвите изостава значително спрямо останалите служители в държавния апарат.

"При нас недофинансирането е хронично, но събитията от последната година, тази галопираща инфлация го направи непоносимо", допълва Мицова, която уточнява, че исканията на притестиращите не са политически. Тя казва, че отливът на кадри от архивите е значителен.

“Обучени, подготвени хора напускат в търсене на по-добри финансови условия. Няма и постъпване на желаещи да работят“, казва Златка Мицова. По думите ѝ това не може да осигури "жизнеспособността" на тяхната работа и за целта се налагат управленски решения.

"Явно се изчаква хората да излязат на улицата, за да им бъде обърнато внимание", обяснява Мицова.

Тя съобщи, че работещите в архвитеса в протестна готовност в цялата страна. Според нея по-широка стачна вълна може да фокусира вниманието върху проблема с изоставащите възнаграждения.

Исканията ни са за достойно заплащане за един много професионален и отговорен труд, каза пред журналисти Димитър Попов – служител в ДАА. На възнаграждение от 1000 лв. един млад човек, който иска да започне в ДАА, може да се надява, но може би няма да получи. Това е едно от основните затруднения, които се изпитват в момента. Има доста случаи на хора, които идват, но не изкарват и един месец, защото не гледат на "Архивите" като на перспектива за професионално развитие, коментира той.

"Архивите" са привлекателно и интересно място за младите хора, но идва моментът, в който човек трябва да може да покрие своите нужди и да се чувства оценен. Ако възнаграждението се промени, комбинацията от интересна работа и добро заплащане ще бъдат достатъчен стимул за хората да продължат да идват в „Архивите“ и да остават в тях, обясни Попов.

В представения проект на бюджет е заложено увеличение на бюджета на ДАА с близо 1,5 млн. лв., но това са разходи, предвидени са издръжка и капиталови разходи. За фонд работна заплата няма увеличение, добави служителят на ДАА.

Митингът бе организиран от Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) към КНСБ, нейният основен член - Синдикат на архивистите, заедно със Секция „Архиви" на Националната федерация "Култура" към КТ "Подкрепа".

Протестиращите са изпратили и декларация до служебния министър-председател Гълъб Донев, служебния министър на финансите Росица Велкова и председателя на ДАА, в която посочват исканията си.

mediapool.bg