Кламер БГ - Новини: Има риск от взривове от морбили в София заради спада във ваксинирането

Има риск от взривове от морбили в София заради спада във ваксинирането

България

|
Ср, 26 Апр 2023г. 14:45ч.
Има риск от взривове от морбили в София заради спада във ваксинирането

Има риск от взривове от морбили в София заради спада във ваксинирането

Обхватът с ваксините срещу морбили в София-град е намалял около пандемията от Covid-19 и към момента остава незадоволителен, което създава предпоставки от разпространение на силно заразната болест и възникването на взривове. Това съобщи д-р Ирина Гайтаневска, епидемиолог и директор на дирекция "Надзор на заразните болести“ в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), в сряда на пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица.

Въпреки, че след спадът в имунизационния обхват от 2020 и 2021 г, през 2022 г. се наблюдава повишение на имунизационния обхват срещу морбили, той остава по-нисък от необходимия и има неимунно население, което е предпоставка за възникването на епидемични взривове. За миналата година с първи прием от ваксината срещу морбили са обхванати близо 93% от децата, но покритието остава под препоръчителните 95%.

Епидемиолозите са категорични, че това е притеснително, тъй като заболелите от морбили в ЕС се увеличават.

"95% имунизационен обхват ежегодно ще предотврати разпространението на морбили и възникването на мащабни епидемии и ще доведе до елиминиране на заболяването. Поради високата заразност на морбилния вирус 90% от лицата без имунитет при контакт с болен от морбили ще се заразят и разболеят. Един на всеки пет заболели ще развие сериозни усложнения на различни органи и системи, може да се стигне и до смърт", обясни д-р Гайтаневска. Тя посочи, че най-застрашени са неимунизираните малки деца.

Д-р Лили Маринова, епидемиолог и зам.-директор на СРЗИ обясни, че за да бъдем спокойни и сигурни, трябва да има стабилност в имунизационното покиритие и няколко години то да е 95% и над 95%.

Още по темата:

Хората по цял свят са загубили вяра в рутинните детски ваксини по време на пандемията

Тя посочи, че с всеки следващ прием на ваксината се наблюдава спад в имунизационния обхват. Колкото по-голямо става детето, толкова по-трудно може да бъде обхванато със съответната имунизация. Това важи и за покритието с ваксината срещу тетанус и дифтерия при възрастните, където с напредването на възрастта обхватът намалява. Хората подлежат на реимунизация с тази ваксина на всеки 10 години, но възрастните масово не се реимунизарат.

Полиомиелитът е друго заболяване, което се следи с повишено внимание. При него след отчетения спад в имунизационното покритие през 2020 и 2021 г., през 2022 се наблюдава ръст при всички приеми. Тенденцията през 2022 г. е за покритие над 95%, което осигурява добра защита срещу взривове и епидемии, съобщи д-р Гайтаневска.

Благодерение на ваксините полиомиелитът е намалял с 99% от 1988 г. досега. Независимо, че в света е останал само един от дивите полиовируси, той продължава да циркулира в Афганистан и Пакистан.

Заболяването засяга предимно деца до 5-годишна възраст, но всеки над тази възраст, който не е имунизиран, може да се разболее и да развие тежки симптоми. Пълната имунизация в детска възраст осигурява имунитет през целия живот на човек. В България ваксините срещу полиомиелит се прилагат през първата, втората и шестата година на детето.

Още по-темата:

Обхватът на децата със задължителните ваксини се повишава след критичния спад

Лични лекари коментираха, че тенденцията за спад в имунизационното покритие след Covid-19 се наблюдава в цяла Европа и България не е изключение. Според д-р Николай Брънзалов от Българския лекарски съюз няма политическа воля за решаване на проблема с отказа от задължителни имунизации и той стои като административна тежест единствено за личните лекари.

През тази година Европейската имунизационна седмица преминава под мотото: "Всяка доза има значение“ и цели да насочи вниманието към необходимостта от подобряване на ваксинационния обхват след отчетения спад в имунизациите по време на пандемията от Covid-19.

mediapool.bg