Кламер БГ - Новини: Първо посещение на български премиер в Босна и Херцеговина

Първо посещение на български премиер в Босна и Херцеговина

Балкани

|
Пет, 27 Окт 2017г. 08:30ч.
Първо посещение на български премиер в Босна и Херцеговина

Премиерът Бойко Борисов е на знаково посещение в Босна и Херцеговина. Той е първият български правителствен ръководител, който посещава балканската държава.

В началото на визитата си в четвъртък вечерта Борисов се срещна с българските военни, участващи в мисията EUFOR “Althea” – мироопазващи сили от различни европейски страни, разположени в Босна и Харцеговина.

Премиерът посети базата "Бутмир" до Сараево, където е щаба на ЕУФОР. Там той се срещна с командващия генерал-майор Антон Валднер, а след това и с командира на местния щаб на НАТО Робърт Хюстън.

Борисов похвали българските военни, за които Хюстън е дал висока оценка.

"Генерал Хюстън каза, че сте уникални военни. Беше удоволствие да слушам похвали за вас, защото вършите много работа", каза премиерът на войниците.

Камерите заснеха как американски генерал, попитан от премиера, потвърди суперлативите с "Точно така" на български език. Той е женен за наша сънародничка, а с него беше и дъщеря му – Надежда.

ЕУФОР е наследник на СФОР – международната военна мисия съблюдавала мира в Босна между края на гражданската война през 1995 и 2004.

В петък Борисов ще има среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, ръководителите на двукамерния парламент, както и с Бакир Изетбегович – един от тримата държавни глави на страната.

Изетбегович представлява етническите бошняци, а в триумвирата има още представители на сърбите и хърватите в страната.

В делегацията на Борисов са вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, министрите на транспорта Ивайло Московски и на икономиката Емил Караиванов.

В петък ще бъде подписано споразумение за изменение на Спогодбата между българското правителство и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина за международни автомобилни превози на пътници и товари. Целта е дасе насърчи сътрудничеството в областта на автомобилния транспорт между двете страни.

mediapool.bg