Кламер БГ - Новини: Гърция е в траур след "библейското" наводнение, идва нова буря

Гърция е в траур след "библейското" наводнение, идва нова буря

Балкани

|
Пет, 17 Ноем 2017г. 12:14ч.
Гърция е в траур след "библейското" наводнение, идва нова буря

Гърция е в тридневен траур за жертвите след бурята "Евридика", която удари северната част на страната. Наводнението беше наречено "библейско" и невиждано за последните 20 години.

Равносметката е трагична - 16 загинали, петима в неизвестност, стотици без дом. Лошата новина е, че дъждовете продължават и на хоризонта се задава нова буря "Зенон", която идва от Средиземно море.

Най-критична е обстановката в района около столицата. Трите най-силно засегнати града са Мандра, Неа Перемос и Мегара, които се намират западно от Атина.

В тях продължават спасителните операции и вдигането на временни подслони. Мобилизирана е и армията. Полицията следи за кражби в опустошените от водата селища, а в Мандра вече има арестувани мародери.

Бедствието в столичната област Атика беше причинено от циклона "Евридика", който от четвъртък се измести на север към Солун. Силни ветрове и дъждове нанесоха сериозни поражения и в този регион. Появи се и предположението, че е възможно бурите да стигнат до България. Те обаче се изместиха към Йонийско море в посока Италия.

Въпреки това метеоролозите предупреждават за ново бедствие – бурята "Зенон". Тя идва от Средиземно море със силен дъжд и вятър в някои от островните и континентални части на Гърция.

Критичната обстановка в страната остава. В Катерини вали проливен дъжд. Много от улиците са наводнени и изцяло непроходими, заради което движението се отклонява по различни маршрути.

Магистралата от Солун до Атина е затворена в района на Катерини. Полицейски екипи обясняват на пътуващите по кой път да поемат. Шофьорите трябва да са внимателни, защото пътищата са покрити с кал и скална маса.

mediapool.bg