Кламер БГ - Новини: Първи смъртен случай от коронавирус извън Китай

Първи смъртен случай от коронавирус извън Китай

Свят

|
Нед, 02 Фев 2020г. 12:24ч.
Първи смъртен случай от коронавирус извън Китай

Филипините съобщиха за първия смъртен случай извън Китай на заразен от коронавирус, предаде Ройтерс.

Властите на Филипините съобщиха, че 44-годишен мъж от китайския град Ухан, е почитал в страната вследствие на тежка пневмония.

В същото време броят на смъртните случай в Китай достигна 304 души, предаде телевизионния канал CCTV, позовавайки се на информация на Държавния комитет по хигиена и здраве на Китай.

Броят на хората, които са заразени с коронавирус, надвишава 14 000 души. Според Държавния комитет 2 110 души са в тежко състояние, само 328 са изписани от болниците, а над 19 000 имат симптоми на болестта, която още не е потвърдена.

Избухването на коронавируса е регистрирано във всички големи териториални единици на страната.

Освен в Китай, болестта е потвърдена и в други 23 държави. Световната здравна организация призна разпространението на коронавирус за заплаха от международно значение за здравето на хората.

Според справка на Асошейтед прес на заразените по страни, в континентален Китай са потвърдени 11 791 случая. В допълнение в Хонконг има 12, в Макао 5. В Тайланд случаите на зараза са 19, в Япония - 20, в Сингапур - 18, в Южна Корея - 12, в Тайван - 10, в Малайзия - 8, в Австралия - 7, в Германия - 8, в САЩ -8, във Франция - 6, в Канада - 4, в ОАЕ - 5, в Русия - 2, в Италия - 2, във Великобритания - 2, а с по 1 случай са Камбоджа, Финландия, Индия, Филипини, Непал, Шри Ланка, Швеция и Испания.

Междувременно, китайското посолство в София съобщи, че властите в КНР са взели мерки за предотвратяване и контрол на епидемията в чуждестранните дипломатически мисии на своя територия.

От дипломатическата мисия призовават към спокойствие, защото паниката е най-опасна. "Епидемията е предотвратима, контролируема и лечима. Превантивните и контролни мерки на китайското правителство са много мощни", се казва в съобщението.

"Китайското правителство ще положи всички усилия за осигуряване здравето на чуждестранните граждани в Китай и ще отговори на разумните опасения и загриженост на всички страни", уверява още дипломатическото представителство в София.

От своя страна министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до китайския премиер Ли Къцян, в което изразява съпричастността на българското правителство към китайския народ. Борисов изразява надежда, че своевременно предприетите мащабни и бързи действия от китайското правителство, медицински среди и общество за справяне с разпространението на вируса скоро ще дадат резултат и кризата ще бъде ефективно преодоляна.

mediapool.bg