Кламер БГ - Новини: Самолетът от Ухан с българските студентки кацна във Франция

Самолетът от Ухан с българските студентки кацна във Франция

Свят

|
Пон, 03 Фев 2020г. 09:24ч.
Самолетът от Ухан с българските студентки кацна във Франция

Самолетът, който транспортира 251 европейски граждани от китайския град Ухан, кацна във военна база в Южна Франция, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан уточни, че са пристигнали граждани от 30 страни.

Сред тях са две българки, които се евакуират от центъра на заразата с коронавируса. Създадена е организация те да бъдат прехвърлени на военния самолет "Спартан", който ще ги транспортира до България. Очаква се те да пристигнат около 17 ч. българско време. При полета те ще бъдат придружени от екип на ВМА .

Студентките ще бъдат поставени под 14-дневна карантина във Военномедицинска академия.

В събота правителството обяви четвърта от общо пет степени на опасност заради коронавируса, което означава предупреждение за преустановяване на пътуванията в Китай (освен при крайна необходимост).

Всички граждани, които се връщат от Китай или държава, където има коронавирус, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина, която ще се следи от личните лекари. На летищата ще бъдат монтирани термокамери, които да проверяват състоянието, а при явни симптоми хората ще бъдат транспортирани до лечебните заведения, подготвени за прием на заразени пациенти.

Заради съдействието на Франция за прибирането на българските граждани премиерът Бойко Борисов изпрати благодарствено писмо до президента Еманюел Макрон.

"Българските граждани ще запазят топъл спомен за решителните действия на Франция, за проявената изключителна съпричастност и солидарност в този труден за цялата международна общност момент, в който тя помогна за спасяването от коронавируса на гражданите на десетки държави", е изтъкнал Борисов.

mediapool.bg