Кламер БГ - Новини: Първанов: Отказът на Плевнелиев да отиде на Парада на победата е голямо огорчение

Първанов: Отказът на Плевнелиев да отиде на Парада на победата е голямо огорчение

България

|
Съб, 18 Апр 2015г. 13:05ч.
Първанов: Отказът на Плевнелиев да отиде на Парада на победата е голямо огорчение

”Отказът на Росен Плевнелиев да присъства на Парада на победата на 9 май в Москва предизвика голямо огорчение, психологическият ефект от него ще бъде многостранен”.

Това заяви бившият държавен глава Георги Първанов.

По думите му това ще рефлектира върху редица други сфери - икономически връзки, културни контакти.

”Идвам от Москва и не мога да бъда оптимист за състоянието и за близкото бъдеще на българо-руските отношения”, каза Първанов.

По думите на Първанов

проектът "Турски поток" е в ход и ”вече са предприети действия по всички линии, не само за Турция, но и за Гърция, дори и за Македония, а България ще бъде заобиколена. Той прогнозира, че от енергийна гледна точка от хоризонта, нищо не се вижда”.

”Няма дилема Европа или Русия. България влезе в ЕС във времето, в което имаше най-добрите отношения с Русия. Ние подписвахме договор за членство в ЕС с пълното разбиране и подкрепа не само на Брюксел, но и цялата общност, на лидерите на Европа и в същото време подписахме

”Големия шлем”. Ето това е майсторлъкът в българската дипломация”, посочи Първанов.

”Точно за това ще поканя г-н Митов в един разговор, защото така зад тила си чух някои реплики. Ще го поканя на един разговор, да видим наистина каква е била, каква е и каква трябва да бъде българската дипломация. Надявам се да му помогна – той е млад човек, може би му се губят някои периоди от развитието на дипломацията, но затова сме ние, по-възрастните – да помагаме”, каза Първанов.

Външният министър Даниел Митов по-рано тази седмица отхвърли критиките на Първанов, като коментира, че бившият държавен глава е загубил връзка с реалността.

mediapool.bg