Кламер БГ - Новини: Пациентът да получава детайлна сметка след лечение в болница, а НЗОК да я плаща

Пациентът да получава детайлна сметка след лечение в болница, а НЗОК да я плаща

България

|
Съб, 18 Апр 2015г. 16:29ч.
Пациентът да получава детайлна сметка след лечение в болница, а НЗОК да я плаща

При напускане на болница пациентът да получава разходен документ, в който детайлно да са описани всички процедури, манипулации и разходи за престой и лекарства за лечението му и въз основа на него здравната каса да плаща на лечебните заведения. За това настояха в събота пациентски организации.

”Днес никой не е на ясно здравната каса, която се явява хранилка на всички здравни заведения, за какво точно плаща. Затова е необходимо всеки пациент при излизане от болница да получава разходно оправдателен документ, в който е отчетено всичко, което му е извършено”, коментира Петко Кенанов, председател на Конфедерация за защита на здравето.

”Сега болницата праща документ на Здравната каса. Какво пише в този документ е велика тайна, как така? Какво прави министърът на финансите, къде гледа той, защо досега не е сложил ред в здравната система? Министърът обеща, че ще се изработи такъв документ и впоследствие не ни включи в работната група. А аз не искам да излезе някой сакат документ, от който нищо да не се разбира. Всеки пациент както получава епикриза, така да получи и всички дейности, които са му извършени”, заяви Кенанов.

”Това е гражданско право на всеки българин, което в момента не е регламентирано и пациентите нямат достъп до тази информация”, допълни той.

Пациентските организации настояват още възнаграждението на лекарите да не зависи от броя на пациентите и от тежестта на заболяването, ”за да не се представят хремите за пневмония”. Такава е и идеята на здравния министър Петър Москов, който преди време обяви, че се работи по нова методика за остойностяване на лекарския труд.

Пациентските организации сигнализираха за изтеглянето на редица медикаменти от нашата страна, поради което на хората им се налага да си ги набавят от съседни страни. ”Родители на болни деца са принудени да пътуват до съседни страни, за да търсят животоспасяващи лекарства, извършвайки по този начин контрабанда”, обявиха организациите.

Пациентските организации възразиха и срещу наредбата, която ограничава достъпа на пациентите с белодробни заболявания до болничните заведения за долекуване.

mediapool.bg