Кламер БГ - Новини: Първа жалба в парламентарната комисия по Магнитски

Първа жалба в парламентарната комисия по Магнитски

България

|
Ср, 11 Авг 2021г. 20:37ч.
Първа жалба в парламентарната комисия по Магнитски

Първа жалба в парламентарната комисия по Магнитски

Първа жалба е постъпила в новосъздадената парламентарна комисия за санкциите по американския закон "Магнитски". Тя е заведена от собствениците на "Ефбет" Цветомир и Стефан Найденови (баща и син). Преди изборите американското финансово министерство обяви, че налага санкции заради участие в корупция на няколко души – бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, хазартния бос Васил Божков, бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, някогашния зам.-министър на икономиката Александър Манолев, както и ръководителите на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Жалбата

Цветомир и Стефан Найденови апелират комисията да разследва защо, по думите им, неправомерно са попаднали в списъка на българското финансово министерство, а в същото време друга фирма е извадена от първоначалния вариант на списъка, предаде Offnews.bg.

Найденови настояват комисията да ги изслуша и да провери дали включването им в списъка е законосъобразно.

Жалбоподателите припомнят, че два дни след като САЩ обявиха, че санкционират 3 физически лица и 64 фирми по закона "Магнитски", у нас бе създадена работна група за действия във връзка със санкциите. Тази работна група на 9 юни публикува списък с 34 фирми, които са свързани със санкционираните, и сред тях бе дружеството "Интралот" АД.

Актуализиране

На 15 юни списъкът бе актуализиран, към него са добавени имената на Цветомир Найденов, Стефан Найденов и Боян Найденов (също син на Стефан Найденов - б.р.), а в същото време фирмата "Интралот" е премахната от списъка.

Жалбоподателите посочват, че 18 години въпросната фирма е свързана с Васил Божков - един от санкционираните по "Магнитски".

Найденови твърдят, че веднага подават сигнал за това и още на следващия ден, 16 юни, са се срещнали с новия директор на НАП Румен Спецов, задавайки му и въпрос за "Интралот". Отговорът бил, че дружеството е премахнато от списъка, защото е чуждестранно юридическо лице.

В същото време, допълват жалбоподателите, в списъка има още 15 регистрирани в чужбина фирми. На среща с председателя на ДАНС пък им било отговорено, че фирмата е неправомерно премахната и трябва да бъде отново включена в черния списък. Според медийни публикации пък "Интралот" е премахната заради прекратена свързаност с Васил Божков. В същото време, макар че Найденови са прекратили участието си в свързано с Васил Божков фирми още преди санкциите, техните имена продължават да са в списъка, посочват те.

mediapool.bg