Кламер БГ - Новини: След поредно заплитане в НС: Казусът с мандата на ИТН приключи

След поредно заплитане в НС: Казусът с мандата на ИТН приключи

България

|
Четв, 12 Авг 2021г. 13:02ч.
След поредно заплитане в НС: Казусът с мандата на ИТН приключи

След поредно заплитане в НС: Казусът с мандата на ИТН приключи

Казусът с първият мандат на "Има такъв народ" вече е в историята и държавният глава Румен Радев може да продължи с връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

В сряда Народното събрание прие решение, с което констатира, че първият мандат е приключил неуспешно. Преди развръзката обаче въпросът се заплете още повече – депутатите от "Има такъв народ“ напуснаха залата в опит да спрат дебатите, От ГЕРБ пък бойкотираха първото гласуване. Така то се провали заради липса на кворум, наложи се да бъде обявена почивка и да се свика извънреден председателски съвет.

След него ГЕРБ реши да участва в гласуването, но "против“ предложението Народното събрание да констатира проваления първи мандат. Според тях парламентът трябваше да гласува, че не приема кандидатурата на Пламен Николов за министър-председател.

"Ако точката не се приеме, страната ще влезе в конституционна криза, намираме се в абсурдна ситуация, липсва мандатоносителят, липсва кандидатът за премиер, който се отказва по лични причини, за първи път в 140-годишната история на България, където са се заклели Петко Каравелов, Андрей Ляпчев и др. Стигнахме до момента, в който премиерът се е отказал по лични причини, защото не искал да има дебат. Можехме лесно да стоим и да потриваме ръце и да ви вкараме в ситуация, от която има трудно излизане", каза Тома Биков от ГЕРБ и така мотивира решението на ГЕРБ все пак да гласува.

Проектът за решение беше внесен от представители на формациите, с които ИТН преговаряше - ДБ, ИБГНИ и БСП. Текстът му се състоеше от едно изречение: "Мандатът за образуване на правителство приключва неуспешно". Така те се надяваха да бъде преодолян правният казус, при който кандидат за премиер се оттегля ден преди парламентът да гласува предложената му от държавния глава кандидатура.

Христо Иванов заподозря синхрон между действията на ИТН и ГЕРБ

"Възползвайки се от отсъствието на ИТН от залата, ГЕРБ се опитаха да провалят днешното решение, за което преди това се бяхме разбрали на Председателски съвет и което да създаде правна сигурност. Целта на това решение беше да е ясно, че процедурата е приключила с акт на парламента, така че да няма съмнение, че процедурата може да продължи", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти след гласуването.

По думите му между ИТН и ГЕРБ е имало синхрон при днешните действия в пленарната зала. "ИТН дестабилизират конституционния ред в страната, а от това се възползват именно ГЕРБ. Задайте си въпроса кой всъщност връща ГЕРБ на власт", посочи той.

"От "Има такъв народ" създават хаос, ГЕРБ се опитват да го играят реда в хаоса", добави Иванов.

Конституционният казус

В края на миналата седмица номинираният от ИТН за министър-председател Пламен Николов връчи на президента изпълнен мандат за съставяне на правителство, но без партията да има заявена подкрепа от която и да е партия. В началото на тази седмица "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" обявиха, че няма да гласуват "за" проектокабинета заради поведението на хората на Слави Трифонов, заради спорните имена в кабинета и заради липсата на гаранции, че ДПС няма да има влияние във властта.

След това Трифонов обяви, че при това положение ИТН няма да внася проектокабинета в залата и така предизвика конституционен казус, защото президентът беше издал указ за гласуване на Пламен Николов, а той се отказа от премиерския пост преди Народното събрание да се произнесе.

От президентството обявиха, че няма да продължат с връчването на мандатите, докато няма някакво решение на парламента, а ИТН настояваше такова да няма. В крайна сметка в сряда уж беше постигнато единодушно решение на председателския съвет все пак парламентът да се произнесе.

Депутатите от ИТН напуснаха пленарната зала

В четвъртък сутринта, още преди да е започнало обсъждането, ИТН промени мнението си и депутатите от партията напуснаха пленарната зала с аргумента, че предложеното решение е "фарс".

"Едва ли има български гражданин, който да не помни, че ние заявихме, че няма да предложим кабинет, ако нямаме подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" и тъй като те не ни подкрепиха, ние направихме точно това, което казахме. Не разбираме кое не е ясно. Защо сега се правите, че не разбирате, че с отказването на г-н Пламен Николов практически мандатът не е изпълнен, а си организирате дебати по толкова прозрачен и ясен казус", каза Ивайло Вълчев от парламентарната трибуна.

Той напомни, че БСП са били с ДПС, Мая Манолова е била от БСП, Татяна Дончева също, а Христо Иванов е бил министър на Бойко Борисов.

"Сега имате историческия шанс отново да бъдете заедно така, както винаги сте били", заяви Ивайло Вълчев.

Според него ИТН не са проблем, а решение на проблема, но това явно ще се случи на следващите избори.

Председателят на парламента Ива Митова също напусна пленарната зала заедно с колегите си.

Дончева към Митева: Не се дръжте като булонка на някой сценарист

Това стана причина заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева от ИБГНИ да призове Ива Митова да се държи като председател на парламента, а "не като булонка на някой сценарист".

Дончева обясни, че Митева е написала проекторешението, а след това е отказала да го подпише.

"Налице е проблем в конституционна процедура. Този проблем беше създаден от "Има такъв народ". Той беше създаден не защото има някакви важни причини, които да наложат това, а защото в главите на тези хора има само сценарии. Само че държавата не е сценарий и знаци, а процедури, актове и правни последици. Ние, населяващите тази зала, независимо дали биваме причислявани към статуквото, към промяната, към 12 години в наследството, към 12 години в бъдещето, трябва по някакъв начин с действията си днес и с произнасянато си по тези актове да направим така, щото първо да дадем ясен знак, че конституционната процедура, започната и движена от ИТН, е финализирана по начин, който поздволява даване на следващ мандат и също така ограничава възможностите за оспорване на актове, мандати, процедури“, обясни Дончева от парламентарната трибуна.

Тя посочи, че депутатите не са деца в детска градина.

"Не знам какво искат да покажат тези хора и на кого. Те не били проблема, а били решението. За кого и за какво решение? Значи, ако целта е да направим държавата на дреб, да направим така, щото всички институции да бъдат оплюти, осмени, делигитимирани, това е пътят. Да правим изключително нелогични действия от началото до края, защото няма друго обяснение на подобни действия“, каза Дончева.

Предложението на ГЕРБ

Последва искане на парламентарната група на ГЕРБ за редакция на внесеното проекторешение.

Росен Желязков предложи решението да бъде записано, че НС не избира Пламен Николов за министър-председател. Аргументът му бе, че това е решение, а не констатиране на нещо, което се е случило. Росен Желязков призова да се съобразят с волята на кандидата, да се приеме решение, с което не го избират и да уведомят за това президента.

"Последните дни много се говореше, че има празнота в Конституцията по темата. Не, Конституцията е ясна", каза Росен Желязков.

По думите му в момента депутатите се опитват да приемат решение, което не е решение.

"Констатираме, че нещо е приключило неуспешно, при положение, че президентът ни е уведомил, че е приключило успешно. Тогава, когато сме изправени в ситуация да не знаем какво правим. Единственото, което можем да направим е да действаме по закон, да действаме по Конституция. Нормалното политическо решение, което ще развърже ръцете на президента, е да приемем решение, като извадим нашите партньори в парламента от неловката ситуация да не би случайно да не се съобразим с волята на кандидата и да гласуваме против същото", допълни

Росен Желязков.

Липса на кворум провали гласуването

Последва гласуване на внесеното предложение от ДБ, ИБГНИ и БСП за потвърждаване на волята на Пламен Николов, че се оттегля по лични причини. То беше подкрепено от 105 народни представители. В него не участваха депутатите от ГЕРБ и ИТН.

Председателстващият парламента Кристиян Вигенин от БСП обяви, че гласуването е неуспешно, защото няма кворум от 121 депутати, поиска почивка и свика председателски съвет.

След приключването на председателския съвет депутатите се върнаха отново в пленарната зала. ИТН не влязоха, както и председателят на Народното събрание Ива Митева. След него започна поименна проверка на депутатите в залата, а после дойде и развръзката с гласовете на ГЕРБ.

mediapool.bg