Кламер БГ - Новини: Путин готви едностранни въздушни удари срещу "Ислямска държава"

Путин готви едностранни въздушни удари срещу "Ислямска държава"

Свят

|
Четв, 24 Септ 2015г. 16:29ч.
Путин готви едностранни въздушни удари срещу "Ислямска държава"

Руският президент Владимир Путин планира извършването на едностранни въздушни удари срещу позиции на "Ислямска държава" в Сирия в случай, че САЩ отхвърлят предложение за общи действия, съобщи агенция "Блумбърг", позовавайки се на "двама души, запознати с въпроса".

Путин предпочитал обаче САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу "Ислямска държава" с Русия, Иран и сирийската армия.

Друг източник на "Блумбърг" съобщил, че предложението на Путин било да се върви паралелно с общи военни действия и с политически преход без участието на президента Башар Асад, което е ключово искане на САЩ. Според агенцията Путин вече е изпратил предложението си на Вашингтон.

Един от цитираните източници обаче уточнява, че Путин бил разочарован от неохотата на американците да отговорят на предложението му и бил готов да действа сам в Сирия, ако е необходимо.

Руски дипломатически източник от своя страна съобщи, цитиран от Ройтерс, че Москва вижда нарастващи шансове да се постигне международно споразумение за борба срещу тероризма в Сирия и за прекратяване на кризата там.

По време на откриването на най-голямата джамия в Москва, руският президент заклейми

групировката "Ислямска държава", заявявайки, че терористите компрометират исляма, която е велика световна религия, докато лидерите на мюсюлманите в Русия смело и безстрашно ползват своя авторитет, за да се противопоставят на поощряването на екстремизма.

На този фон генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази в четвъртък безпокойство от "значителното засилване" на военното присъствие в Сирия и призова Москва да играе конструктивна роля и да си сътрудничи със САЩ в борбата срещу "Ислямска държава".

Смятам, че първият етап (за Русия) трябва да бъде да се срещне със САЩ и да каже ясно какви са намеренията й, да се опита да сътрудничи и да има градивен принос в полаганите от САЩ усилия за борба с ИД, каза Столтенберг в интервю за Франс прес в централата на алианса в Брюксел.

"Важно е Русия да обяви ясно какви са намеренията й", повтори той.

Мога да потвърдя, че е налице значително увеличаване на руското военно присъствие в Сирия с различни видове въоръжение, самолети, изтребители, системи за противовъздушна отбрана, най-модерна военна техника, уточни Столтенберг.

Все още е твърде рано да се каже какво точно ще правят те там, но фактът, разбира се, буди безпокойство, добави той.

"Приканвам Русия да играе конструктивна и кооперативна роля в борбата срещу "Ислямска държава", а не да подкрепя режима на Асад, тъй като този режим е част от проблема", отбеляза ръководителят на алианса.

Столтенберг приветства факта, че са осъществени няколко контакта между САЩ и Русия - между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров.

Миналата седмица американският министър на отбраната Аштън Картър разговаря по телефони с руския си колега Сергей Шойгу, което също спомогна за началото на военен диалог.

mediapool.bg