Кламер БГ - Новини: Путин и Обама ще разговарят в Ню Йорк

Путин и Обама ще разговарят в Ню Йорк

Свят

|
Четв, 24 Септ 2015г. 18:50ч.
Путин и Обама ще разговарят в Ню Йорк

Руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама ще разговарят в рамките на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Срещата е планирана за 28 септември, понеделник.

На въпрос какви теми се очаква да обсъдят Путин и Обама, той отговори: "Познайте от три пъти".

"Предвид положението в Украйна и Сирия, въпреки дълбоките ни разногласия с Москва, Обама смята, че би било безотговорно да не се провери дали можем заедно да постигнем напредък чрез ангажимент на високо равнище с руснаците", коментира висш американски правителствен представител, цитиран от Ройтерс.

Президентът Обама ще използва срещата, за да обсъди темата за Украйна, и ще се съсредоточи върху това да установи доколко Москва изпълнява договореностите от Минск.

Това ще е централното послание от този двустранен разговор, добави цитираният представител на американското правителство.

Путин ще говори пред Общото събрание на ООН на 28 септември. Докато е в Ню Йорк, той ще се срещне и с генералния секретар на световната организация Бан Ки-мун.

Срещите между Путин и Обама станаха все по-редки след избухването на украинската криза. Последната се състоя преди близо година - през ноември 2014 г. Тогава двамата взеха участие в срещата на върха на Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Китай.

mediapool.bg