Кламер БГ - Новини: Путин обяви амбициозни планове за Арктика

Путин обяви амбициозни планове за Арктика

Свят

|
Вт, 09 Апр 2019г. 19:27ч.
Путин обяви амбициозни планове за Арктика

Руският президент Владимир Путин оповести във вторник амбициозна програма, която да затвърди позициите на Русия в Арктика, включително за изграждане на нови пристанища и друга инфраструктура и увеличаване на руската флотилия ледоразбивачи, за раздаване на още разрешителни за проучване за нефт и газ в района и за създаване на данъчни условия за работа на фирмите.

Това стана па време на Арктическия форум, провеждащ се в Санкт Петербург с участието на ръководителите на Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия.

Путин заяви, че Русия възнамерява да повиши драстично доставките на товари през Северния ледовит океан. Според него товарите по северния маршрут, които миналата година са били 20 милиона тона, ще достигнат 80 млн. тона през 2025 г.

"Това е реалистична, добре пресметната и конкретна задача", каза Путин, цитиран от Асошиейтед прес. Той отбеляза, че Русия, която е единствената държава в света с флот ледоразбивачи, задвижвани от ядрена енергия, взема мерки да увеличи техния брой. По думите му към наличните сега четири "ядрени" ледоразбивача ще се присъединят още три такива кораба, които са в процес на изграждане. До 2035 г. Русия планира да разполага с флот от 13 тежки ледоразбивача, от които девет с ядрени реактори, добави той.

Владимир Путин добави, че има планове за разширяване на северните руски пристанища Мурманск на Колския полуостров и Петропавловск-Камчатски на полуостров Камчатка и покани чуждестранни компании да инвестират в тези проекти. Други пристанища по Северния път също ще бъдат обновени и разширени, добави той.

Той също така каза, че Русия ще създава изгодни данъчни условия за работа на компаниите в Арктика. По думите му фирмите там работят в нелеки условия и това не е свързано само с недостатъчно развитата инфраструктура, но и с необходимостта да влагат средства в технологии, които трябва на сто процента да гарантират опазването на околната среда, която е много крехка в Арктика.

Отговаряйки на въпрос доколко е икономически оправдан добивът на въглеводороди в Арктика, Путин посочи, че стойността на добива на нефт и газ в Русия е далеч по-ниска от тази в САЩ, Европа и дори в някои газодобивни страни в страните от Близкия Изток.

Той коментира, че при спад на цената на нефта под 40 долара за барел рентабилността и ръста на производството и добива в САШ ще бъдат поставени под въпрос, докато Русия се чувства абсолютно уверена.

Руският президент посочва още, че засега няма критичен преход от въглеводородите към възобновяеми енергийни източници. Той коментира, че все още в света се изгарят твърде много неекологични видове горива в сравнение с природния газ. При това Русия работи над развитието на алтернативни източници на енергия, допълни той.

В кулоарите на форума вицепремиерът Юрий Трутнев съобщи, че още през 2019 г. в правителството на Русия може да бъде внесено предложение за сваляне на мораториума за издаване на нови лицензи за разработване на шелфа на Арктика за нефт и газ, предаде ТАССV В момента такова право имат само "Газпром" и "Роснефт".

Според него това ще доведе до нов стимул за икономическото развитие на Арктика. в Същото време обаче екоминистърът на Русия Дмитрий Кобилкин каза пред журналисти, че не вижда необходимост от масово усвояване на шелфа.

"Днес имаме достатъчно запаси и ресурси на континента, за да покриваме световните нужди", заяви министърът на природните ресурси.

Министър-председателят на Норвегия Ерна Сулберг подчерта пред форума необходимостта да се спазва международното право и отбеляза, че многостранният Арктически съвет е основната платформа за диалог.

"Понякога чувам Арктика да бъде описвана като гореща геополитическа точка", каза тя и добави: "Аз не гледам така на нещата. Знаем, че Арктика е регион на мир и стабилност".

Според Сулберг този регион "не бива да бъде завземан по право", той като споделянето му трябва да бъде "резултат от политически решения и практическо сътрудничество между арктическите държави". "Спазването на международното право и регионалното сътрудничество са ключови за гарантирането на мира и стабилността по границите", заключи норвежкият премиер.

АП припомни, че въоръжените сили на Русия активизират и модернизират редица военни бази от съветско време в полярния регион в стремеж да защитят контрола си върху Северния ледовит океан, под чието дъно се предполага, че се крият една четвърт от запасите на планетата от петрол и природен газ. В изказване пред форума руският външен министър Сергей Лавров обясни, че руската военна експанзия в Арктика цели да опази националните интереси на Русия.

mediapool.bg