Кламер БГ - Новини: Очертава се рекорден, пети премиерски мандат за Нетаняху

Очертава се рекорден, пети премиерски мандат за Нетаняху

Свят

|
Ср, 10 Апр 2019г. 13:07ч.
Очертава се рекорден, пети премиерски мандат за Нетаняху

Бенямин Нетаняху е напът да получи рекорден пети премиерски мандат, съобщават израелски медии, цитирани от световните агенции.

При 97 процента преброени гласове от изборите, произведени вчера, дясната партия Ликуд на Нетаняху получава засега 35 места в Кнесета. Резултатите показват, че центристкият блок Синьо и бяло на съперника му, бившия началник на генералния щаб на въоръжените сили Бени Ганц също засега получава 35 места.

Но заедно с десните партии, с който вероятно ще сформира управляваща коалиция, Нетаняху ще разполага с мнозинство от около 65 места в 120-местния парламент. Левоцентристкият блок е напът да спечели само 55 места, отбелязва ДПА.

Новият парламент ще положи клетва на 23 април, а новосформираното правителство би трябвало да положи клетва в началото на юни.

Очаква се Нетаняху да бъде подкрепен за премиерския пост от националистически и ултраортодоксални еврейски партии. През последната част от кампанията той обеща, че ще анексира израелски селища на окупирания Западен бряг. Това би унищожило запазилите се надежди за създаване на палестинска държава, отбелязва АП.

Резултатите от изборите в Израел засилват опасенията на палестинците от израелска анексия на части от окупирания Западен бряг, заяви Ахмед Мадждалани, помощник на палестинския президент Махмуд Абас, цитиран от Асошиейтед прес.

Палестинците ще потърсят помощ от международната общност, за да блокират всякакви планове за анексия, заяви Мадждалани. Според него резултатите от изборите означават тласък за "крайнодесния лагер" в израелската политика.

По-рано вчера палестинският президент Махмуд Абас заяви, че палестинците "продължават да протягат ръка за мир". Палестинското ръководство се надява, че резултатите от тези избори ще помогнат на Израел "да дойде на масата за преговори" и "да поеме по правилния път за постигане на мир".

Мнозина смятаха изборите в Израел за референдум за Бенямин Нетаняху, който се опита да се хареса на националистически настроените гласоподаватели с обещанието да анексира окупирани територии, отбелязва АП.

Абас подчерта, че палестинците ще отхвърлят мир с посредничеството на правителството на американския президент Доналд Тръмп. Противоречивите промени в политиката на президента на САЩ, като признаването на суверенитета на Израел над Ерусалим и Голанските възвишения, отблъснаха палестинците, които искат окупирания Източен Ерусалим да стане столица на бъдещата им държава.

mediapool.bg