Кламер БГ - Новини: Броят на екзекуции по света е на най-ниско ниво за последното десетилетие

Броят на екзекуции по света е на най-ниско ниво за последното десетилетие

Свят

|
Ср, 10 Апр 2019г. 14:00ч.
Броят на екзекуции по света е на най-ниско ниво за последното десетилетие

Броят на екзекуциите по света е спаднал през 2018 г. до най-ниско ниво за последното десетилетие, според разпространен днес доклад на неправителствената организация "Амнести интернешънъл", цитиран от ДПА.

Най-малко 690 екзекуции в 20 държави са извършени през 2018 г., което е спад с 31 процент в сравнение с 2017 г., когато по света бяха извършени 993 екзекуции, се констатира в документа.

"Значителното намаляване на екзекуциите показва, че дори най-неохотните държави започват да променят политиката си и да осъзнават, че смъртното наказание не е решение" каза генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Куми Найду.

Правозащитната организация отдава спада в глобалните данни с това, че са намалели екзекуциите в страни като Ирак, Иран, Пакистан и Сомалия.

"Амнести интернешънъл" предупреждава обаче, че новината за спада все пак е помрачена от факта, че нарастват екзекуциите в страни като Сингапур, Беларус, Южен Судан, Япония и САЩ. Освен това страни като Ботсвана, Тайланд и Тайван са решили да върнат екзекуциите като форма на наказание, се посочва в доклада.

"Амнести интернешънъл" предупреждава също, че достъпът до данни за екзекуциите е труден и реалният брой може да е по-висок от първоначално установения.

Според доклада Китай се нарежда в челните места по екзекуции. Според неправителствената организация хиляди хора са осъдени на смърт и екзекутирани там всяка година. Но пълните мащаби на прибягването до смъртно наказание в Китай са "неизвестни, тъй като данните за това са класифицирани като държавна тайна", се казва в доклада.

Иран, Саудитска Арабия, Виетнам и Ирак следват Китай в списъка на страни по света с най-много екзекуции, отбелязва ДПА.

mediapool.bg