Кламер БГ - Новини: Евгений Пригожин е бил погребан в тесен кръг

Евгений Пригожин е бил погребан в тесен кръг

Война в Украйна

|
Вт, 29 Авг 2023г. 18:41ч.
Евгений Пригожин е бил погребан в тесен кръг

Кортеж автомобили на Белоостровското гробище в Санкт Петербург. Снимка: paperpaper.io

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа миналата седмица, е бил погребан, съобщи неговата пресслужба. Пригожин е бил погребан с частна церемония на гробище в покрайнините на родния си град Санкт Петербург.

По-рано през деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на някога близкия до него бизнесмен.

"Сбогуването с Евгений Викторович се проведе в затворен формат. Тези, които желаят да се сбогуват, могат да посетят гробището Пороховское “, се казва в съобщението. Не е известно дали Пригожин е погребан в споменатото гробище.

От гробището Пороховское съобщили за изданието Msk1, че Евгений Пригожин е погребан около 13:00 часа. „Така пожелаха роднините“, отговори гробището на въпроса на изданието защо мястото на погребението не е съобщено преди това.

РИА Новости пише, позовавайки се на източник близък до Пригожин, че погребението се е състояло според желанието на роднините само в тяхно присъствие и в присъствието на най-близките му приятели.

Информацията за погребението на Евгений Пригожин през целия ден остана засекретена. В същото време на различни гробища в Санкт Петербург бяха забелязани признаци на подготовка за погребението на Пригожин и други жертви на самолетната катастрофа на 23 август.

По-рано днес на Северното гробище на Санкт Петербург руски наемници от частната военна компания "Вагнер" се сбогуваха с един от заместниците на Пригожин - Валерий Чекалов.

Към семейството на Чекалов - главният координатор на дейностите на ЧВК "Вагнер", да изпратят покойния в последния му път на Северното гробище в Санкт Петербург се присъединиха десетки хора, в някои от които "Ройтерс" разпозна наемници от "Вагнер" и служители на икономическата империя, създадена от Пригожин. Погребението е било със свещеник.

Ройтерс отбелязва, че някои от опечалените, сред които жени и деца с тъмни очила, са целунали ковчега, а в същото време присъстващи са наредили на екипа на световната агенция, в който е имало видеооператор и фотограф, да престане да снима.

Пригожин загина, когато бизнес самолетът му се разби миналата седмица, два месеца след като той и наемниците му от "Вагнер" организираха бунт срещу руското военно ръководство. В края на юни силите на частната военна компания поеха контрола над Ростов и напреднаха към Москва, но след това спряха и да се оттеглиха на 200 км от столицата.

Кремъл отхвърли като "абсолютна лъжа" предположението на някои западни политици и коментатори, че Путин е наредил Пригожин да бъде убит за отмъщение.

Путин, опетнен от смъртта на Пригожин, бе призоваван да му организира погребение с военни почести, пише американският в. "Вашингтон пост".

Изданието допълва, че вчера от Кремъл са заявили, че организацията на погребенията на Пригожин, наемническия командир Дмитрий Уткин и другите членове на "Вагнер", загинали при самолетната катастрофа миналата сряда, до голяма степен е работа на семействата на жертвите. Коментарът бе направен, след като хардлайнери от патриотичния спектър поискаха Пригожин да бъде погребан с пълни военни почести, което вестникът определя като поредния знак за поляризация в Русия, свързана с войната в Украйна.

Всички тези витаещи въпроси, които все още не са получили ясен отговор, хвърлят светлина върху нестихващото разделение сред руския елит по темите, свързани с войната, и опасността, която крият твърдолинейните поддръжници на така наречената специална военна операция от средите на "турбо патриотите", които настояват за по-твърди действия срещу Украйна.

Докато в Кремъл претеглят рисковете от потенциални политически смутове, в случай че Путин реши да не отдаде на Пригожин и "Вагнер" необходимата почит, полагаща се на "герои", кремълските пропагандисти заливат общественото пространство с различни версии за причините за гибелта на Пригожин, като очевидно целта е да разсеят подозренията на руското общество, че наемническият лидер не е загинал просто при злополука, а е бил целенасочено ликвидиран с прякото или косвено участие на Кремъл.

Повечето пропагандисти обвиняват Украйна и западните разузнавания, а според друга версия причина за смъртта на Пригожин и хората му може да е станало "небрежното отношение на "Вагнер" към боеприпасите".

Обезглавена и уязвима, ЧВК "Вагнер" е изправена пред несигурно бъдеще, коментира "Ню Йорк таймс".

Изданието анализира, че някога силната руска частна военна компания, изпаднала в немилост пред Кремъл след юнския метеж, от миналата сряда, когато Пригожин загина в саолетната катастрофа, е изпаднала в още по-голямо състояние на неопределеност. Сега основният въпрос, който възниква, е дали ЧВК "Вагнер", която Пригожин изграждаше близо десетилетие, докато не я превърна в глобална империя, от която печелеше Москва, а и самият той, няма в крайна сметка да си отиде с него.

Според американски и западни официални лица, цитирани от изданието, в Кремъл обмислят начини как да поставят "Вагнер" под по-голям контрол държавен контрол, но все още не са решили окончателно какво да правят с групата. Малко вероятно е Русия да реши да се лиши от подобни обучени бойци, а също и от геополитическите връзки и делови интереси, култивирани от Пригожин във времето след 2014 г. Все пак "Вагнер" действа в най-малко 10 страни, коментира "Ню Йорк таймс".

Но да се намери начин да се неутрализира въоръжена организация, която се оказа една от най-големите заплахи за 23-годишното управление на Путин, и едновременно с това да се съхранят боеспособнстта и международните ѝ връзки, е сложна задача, особено с оглед на отдавна тлеещата неприязън между частната военна компания и руското военно ръководство, допълва изданието.

mediapool.bg