Кламер БГ - Новини: Украинската армия е пробила "линията Суровикин"

Украинската армия е пробила "линията Суровикин"

Война в Украйна

|
Ср, 30 Авг 2023г. 14:13ч.
Украинската армия е пробила "линията Суровикин"

Украинската армия е пробила

Най-голямата мрежа от укрепления, канавки, ровове и окопи след Втората световна война, построена от руската армия в очакване на украинската офанзива, може да е паднала в критичен участък от фронта в района на Запорожие.

Украинските въоръжени сили пробиха т. нар. "Линия Суровикин“ край село Вербовое, пише военният кореспондент на Bild Юлиан Рьопке, позовавайки се на сателитни снимки, потвърдени с геолокация.

Наречена на генерала, който ръководи групата в Украйна до декември, а след бунта на "Вагнер" беше задържан и лишен от всички постове, отбранителната линия трябваше да се състои от три непрекъснати реда „зъби на дракон“ - бетонни пирамиди, които се очакваше да спрат движението на танковете. Но "зъбите“ успяха да задържат украинските въоръжени сили само за един ден по пътя на основната атака, пише Рьопке.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди в сряда "успех" по направленията "Новоданиловка - Новопрокоповка и Малая Токмачка - Вербовое" и съобщи, че войските се консолидират на постигнатите рубежи.

За да пробие отбраната в района на Запорожие и да настъпи към Мелитопол, прерязвайки "сухопътния мост към Крим“, командването на украинските въоръжени сили изпрати в бой част от последните налични резервни формирования. 82-ра десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили, наброяваща две хиляди души, оборудвана с британски танкове Challenger, както и бойни машини на пехотата Marder и Stryker, беше прехвърлена в района на Работино в средата на август, пише Forbes.

В същото време украинските въоръжени сили успяха да си върнат Урожайное, където се намираше един от укрепените райони на руската армия. Втората линия на руската отбрана в Запорожие може да се окаже значително по-слаба от първата, пишат експерти от Института за изследване на войната (ISW).

mediapool.bg