Кламер БГ - Новини: Путин нарече убития в Берлин грузински гражданин "кръвожаден убиец"

Путин нарече убития в Берлин грузински гражданин "кръвожаден убиец"

Свят

|
Четв, 19 Дек 2019г. 17:44ч.
Путин нарече убития в Берлин грузински гражданин "кръвожаден убиец"

Руският президент Владимир Путин засегна по време на своята годишна пресконференция спора с Германия за убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили в Берлин през август, като го нарече нарече "кръвожаден убиец", съобщи

Асошиейтед прес.

Германската прокуратура твърди, че убийството е поръчано от Москва или от властите на Чечения.

Руският президент каза, че мъжът, който е етнически чеченец е бил обвинен за убийството на 98 души само при едно нападение в Северен Кавказ и е сред организаторите на терористичните атаки в московското метро.

Руските власти отричат Москва да е свързана по някакъв начин с убийството.

Путин каза, че руските правоохранителни органи са разговаряли с германските си колеги и са оправили към тях молби за екстрадицията на грузинския гражданин, но не са срещнали разбиране и никога не са изпращали официално искане за екстрадиция. Той сравни убития с екстремистите от групировката "Ислямска държава", задържани в Турция, някои от които са от Германия, Франция и други европейски държави.

"Ако срещнете подобни хора, дали това ще ви хареса", попита риторично Путин и добави: "Ще ги оставите ли да кръстосват свободно улиците?"

Според Путин най-тежките събития за 20-те му години на власт са терористичните атаки в Беслан и в театъра на Дубровка. Той каза, че никога няма да забрави тези кървави нападения, отбелязва ТАСС.

Путин заяви, че правоохранителните служби в Русия и Европа трябва да си сътрудничат по-тясно за предотвратяване на терористичните заплахи, посочва ТАСС.

"Трябва да създадем условия за съвместна, взаимна и високоефективна работа. За това призоваваме. Надяваме се, че то ще се случи. Това не означава, че подобно нещо няма. Има, но равнището и характерът й са недостатъчни", заяви президентът.

Путин смята, че сътрудничеството в тази сфера трябва да бъде пълноценно. "Това трябва да е път, по който има двупосочно движение", подчерта той.

Путин напомни, че Русия е предавала на компетентните органи на САЩ информация за братя Царнаеви.

"Те просто я игнорираха и бе извършен терористичен акт по време на Бостънския маратон", добави президентът, цитиран от ТАСС.

Руският президент заяви, че би искал да види прекратяването на конфликта в Либия и последващото започване на преговори между двете враждуващи там страни. Путин каза, че ще обсъди темата Либия с турската делегация, която трябва да посети Русия в близките дни.

Москва и Анкара подкрепят различни страни в конфликта в Либия, избухнал през 2014 г., отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg