Кламер БГ - Новини: Путин е бил дисциплиниран, но посредствен шпионин на КГБ

Путин е бил дисциплиниран, но посредствен шпионин на КГБ

Свят

|
Четв, 31 Окт 2019г. 17:19ч.
Путин е бил дисциплиниран, но посредствен шпионин на КГБ

Руският президент Владимир Путин е бил "изпълнителен, дисциплиниран и добросъвестен" като шпионин на КГБ, гласи разсекретната му характеристика -препоръка, показана на изложба на декласифицирани документи на тайните служби в Санкт Петербург.

"Другарят В.В. Путин постоянно повишава своето идейно-политическо равнище. Активно е ангажиран в мрежата на партийното образование. Постоянно усъвършенства професионалното си майсторство", пише в характеристиката.

Авторът й също така отбелязва, че през свободното си време Владимир Путин се занимава със спорт и е майстор на спорта на Съветския съюз по джудо и самбо, също така шампион на Ленинград (днешния Санкт Петербург -бел.ред.) за 1976 г.

Уточнява се, че е "морално устойчив и се ползва със заслужен авторитет от страна на другарите си в работата".

Този, както и други документи, бяха показани на изложба на разсекретени документи и материали за оперативни лица от страната и града, организирана от Централния държавен архив за политико-исторически документи на Санкт Петербург по случай неговата 90 годишнина.

От документа за Путин се разбира, че той се е водил на отчет към комсомолската организация на Управлението на КГБ от 1975 г., тоест, когато е бил на 23 години.

Това е годината, в която той постъпва в КГБ от юридическия факултет на Ленинградския държавен университет. Путин служи в КГБ над 15 години - фактически до колапса на Съветския съюз през 1991 г.

Според биографията му, публикувана на сайта на Кремъл, у Владимир Путин се породило желание да работи в разузнаването още преди да е завършил училище. За да разбере как да стане разузнавач, той отишъл в приемната на КГБ и там му казали, че или трябва да отслужи в армията, или да завърши висше образование, за предпочитане юридически факултет.

"От този момент аз започнах да се готвя за юридическия факултет на Ленинградския университет", разказва Путин.

В края на 1970-те и началото на 80-те Путин завършва московската Висша школа на КГБ №1.

От 1985 до 1990 г. той служи в източногерманския град Дрезден, където се издига до чин полковник и е бил отличен с бронзов медал за заслуги на Националната народна армия на Германската демократична република.

Путин оглавява Федералната служба за сигурност, станала основен правоприемник на КГБ, в периода 1998-1999 г., преди президентът Борис Елцин да го направи министър-председател и да го посочи за свой наследник.

Оценката на КГБ за Путин, която явно е писана в края на 1970-те или началото на 1980-те години, е абсолютно стандартна и показва, че той не се е откроявал или не е постигнал нищо особено, коментира бившият генерал от КГБ Алексей Кондуров, цитиран от Блумбърг. "Обикновено пишехме "морално устойчив", когато нямаше какво друго да се каже", пояснява той.

Въпреки това, интересът на публиката към документа е колосален, твърдят организаторите на изложбата.

mediapool.bg