Кламер БГ - Новини: Американски военни патрули пак се появиха на сирийско-турската граница

Американски военни патрули пак се появиха на сирийско-турската граница

Свят

|
Четв, 31 Окт 2019г. 17:57ч.
Американски военни патрули пак се появиха на сирийско-турската граница

Американски военни патрулираха днес в район в Североизточна Сирия близо до турската граница, който напуснаха преди три седмици в навечерието на турското настъпление, предаде Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място.

Пет бронирани автомобила с американски знамена имаше тази сутрин в село Ал Кахтания въпреки заявеното от Вашингтон желание да напусне района, който сега се контролира от режима в Дамаск и неговия съюзник Русия.

Американците бяха придружени от кюрдски бойци от Сирийските демократични сили (СДС) - съюзници на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава", които изглеждаха изоставени от президента Доналд Тръмп преди турската офанзива на 9 октомври.

Американските сили в Сирия редовно патрулираха в тази зона заедно със СДС преди турската операция. Настъплението даде възможност на Анкара да прогони СДС и да поеме контрол върху погранична територия източно от Ал Кахтания.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) американските въоръжени сили се опитват да запазят известно присъствие в тази част от сирийско-турската граница.

"Те искат да се избегне възможността Русия и Дамаск да стигнат до пограничните зони източно от Камишли" - най-големия кюрдски град в Североизточна Сирия, каза директорът на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман.

mediapool.bg