Кламер БГ - Новини: Професионален трол на ПИБ се разкри с оплакване до YouTube срещу видео на Биволъ

Професионален трол на ПИБ се разкри с оплакване до YouTube срещу видео на Биволъ

Биволъ

|
Пон, 01 Юни 2015г. 21:29ч.
Професионален трол на ПИБ се разкри с оплакване до YouTube срещу видео на Биволъ

Управителят на ПР-фирмата ОРМ.БГ Калин Василев, специализиращ се в управлението на онлайн репутация и най-вече тази на Първа инвестиционна банка, е подал оплакване до YouTube срещу видео на Биволъ. Видеоматериалът разяснява как става източването на ПИБ от нейните собственици чрез кухи фирми и офшорки. Вижте видеото тук, докато го има, после ще мислим къде и как да го качим.

Оплакването формално е мотивирано с използване на логотипа и названието на банката без разрешение. Това разбира се не е хубаво, но от друга страна ако бяхме попитали, едва ли щяха да ни разрешат. Решихме, че е в полза на обществения интерес да наричаме нещата с истинските им имена и образи.

„От друга страна, истинската причина за свалянето на видеото е, че съдържанието иска да предизвика дестабилизация на банковата система“ – разяснява Калин Василев, който е провидял мащабен „пъклен план“ във видеоматериала.

Василев, който се представя за правен съветник на банката, но е дал личния си мейл в Google, се позовава на директива на ЕС, която забранявала „разпространяването на такъв тип информация“. Номерът на директивата обаче не е посочен.

YouTube явно не са обърнали внимание на страшната угроза за „дестабилизация на банковата система“, но съобщават, че може да премахнат видеото до 48 часа заради използването на логото на банката без разрешение.

Относно съдържанието на клипа ние твърдим, че в него са визирани единствено действията на собствениците на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. В няколко разследвания на Биволъ беше демонстрирано с документи, че се раздават необезпечени кредити и от тях се пълнят сметките на офшорки, които са свързани с двамата собственици. Ако целим нещо спрямо банковата система, то е да я стабилизираме, като помогнем тя да се изчисти от дестабилизиращи банкери. До момента прокуратурата и БНБ не са реагирали на разкритията, които можете да видите тук, тук и тук.

Кой се грижи за онлайн репутацията на ПИБ?

Добре известно е, че всяка публикация относно Първа инвестиционна банка се съпътства от тролско нашествие по форумите и социалните мрежи с ръсене на „опорни точки“.

Ако новините са лоши започва и атака срещу вестоносците. Тези специфични дейности обикновено се възлагат на външни фирми, специализирани в управление на онлайн репутация. Точно с това се занимава и фирмата на Калин Василев ОРМ.бг (предишно име Инфо Груп Пловдив).

Макар че нямаме преки доказателства за тролове, работещи точно за тази фирма, оплакването на нейния шеф до YouTube е важен индикатор. Освен това от блога на Калин Василев разбираме, той се занимава професионално с лъскане на имиджа на ПИБ още от 2008 г. (виж тук и тук ). За да създаде привидност за достоверност дори пуска критични към банката публикации, но завършващи с хепиенд за клиента (виж тук и тук).

Отработвал си е човекът дажбата като трол съвсем явно, а сега вече върти цяла фирма. Но и тогава и сега основна тема му е случващото се с ПИБ.

Случайно? Не мислим! Пък и Lafka му е клиент.

orm-lafka

 

bivol.bg