Кламер БГ - Новини: Льо Монд: Джихадистките канали просперират заради корупцията в България

Льо Монд: Джихадистките канали просперират заради корупцията в България

Биволъ

|
Четв, 04 Юни 2015г. 00:46ч.
Льо Монд: Джихадистките канали просперират заради корупцията в България

В началото на април, скрити от погледите, служители на българското МВР оглеждат автобус, контролиран на граничния пункт Капитан Андреево, основна точка за преминаване между България и Турция. Затъмнените стъкла на автобуса не позволяват да се видят пътниците. Отдалеч, хората на МВР наблюдават движението на граничните полицаи между тяхната будка и автобуса. Накрая граничарите занасят няколко подпечатани паспорта и оставят автобуса да потегли. Той няма да иде далеч. Полицейските инспектори откриват, че автобусът е пълен с нелегални пътници без документи, които са платили на граничните полицаи, за да влязат в България.

В тази държава 40% от населението живее с по-малко от 180 евро на месец и корупцията засяга всички слоеве на българското общество. Данни, които притесняват западните правителства, съзнаващи, че България е станала най-използвания сухоземен маршрут от джихадистките канали на Ислямска държава. На 28 април Милан Пенев, директор на националната служба « Гранична полиция », е принуден да подаде оставка. В суматохата двайсет и пет митничари от граничния пункт Капитан Андреево са уволнени. Точният мотив за тяхното изхвърляне не беше оповестен, но заместилият Пенев на поста Антонио Ангелов обеща « безкомпромисна борба срещу корупцията ». Главният секретар на МВР Георги Костов посочи два сектора, в който тя процъфтява: « контрабандата и нелегалната миграция »

Властите в София предпочитат да подчертаят последиците от този порок върху борбата с миграционния натиск върху границите, но знаят добре, че западните съюзници имат само една фиксация: Ислямска държава. « Корупцията не подминава полицията », признава с удивителна прямост Георги Калайджиев в бюрото си на комисар от Гранична полиция в Елхово, на няколко километра от границата с Турция. « Тя е дори толкова масивна, че тежи върху борбата с радикалните ислямистки канали в двете посоки, към Сирия и към Европа. »

Натоварен с наблюдението на « зелената граница », хълмиста зона разделяща България и Турция, комисар Калайджиев твърди, че джихадистите, идващи от Сирия, се смесват с нарастващия поток от мигранти, които се опитват да стигнат до шенгенското пространство през България « Имаме предварително определени профили и понякога информации идващи от Интерпол. В групите с нелегални задържани на границата те са доминиращите, упражняват своя авторитет върху останалите и казват веднага, че България е само транзитна страна ».

Стари мрежи

Мигрантите хванати при Елхово са отведени в един от най-големите лагери за бежанци в България при Харманли. За неговия директор Йордан Малинов « мрежите на каналджиите са стари, те правеха трафик на оръжия по комунистическо време, на дрога след падането на Стената, сега правят пари от мигрантите като работят с други каналджии според етноса » Този дребен човек с кръгло и усмихнато лице подчертава, че не е успял да идентифицира джихадисти на път към Западна Европа, но той също набляга на връзката между корупцията в България и просперитета на ислямистките канали.

Хамид е зад мрежата на лагера за мигранти в Елхово, охраняван от българската полиция. Той е пащун от Пакистан, родом е от Парашинар от племенните зони. Твърди, че не знае за джихадистки бойци сред стотиците нелегални мигранти, които е срещнал от началото на своя преход. « Единственото, което ни казаха е, че Ислямска държава давала много пари, за да отидеш да се биеш. » И с недоверие добавя: « Но това не ме интересуваше ».

Относно случаите на корупция, позволяваща на кандидатите за джихад да преминат в Сирия през България, българското МВР запазва дискретност. С половин уста беше потвърждено, че бруталното уволнение на шефа на Гранична полиция Пенев, е свързано и с многобройните преминавания на лица, скрити в транзитиращи превозни средства, в двете посоки през граничния пункт Капитан Андреево между България и Турция.

Остават въпросите за волята на българските власти да намалят броя не незаконно преминаващите през границата. Западен дипломат в София довери, че съществуват съмнения относно безкрайния ремонт на Капитан Андреево, продължил повече от три години. « Знаехме, че видео-наблюдението е било неработещо извън разумните срокове и ремонтите са породили объркване в полза на тези, които избягват контрола на границата »

Същият дипломат уверява, че София все още не успява да екипира и обучи коректно граничните полицаи. За да отговори на натиска на западните страни, които искат да се запушат пробойните в антиджихадистката мрежа, на първо време граничният контрол е подсилен с кадри от обикновените полицейски районни управления от вътрешността на страната. « Резултатът е, казва той, че част от новодошлите намериха източник за допълнителен доход към заплатата си, престъпността се повиши в София и в местата, откъдето те идват, и накрая ги заместиха с кадри от сръбската и румънската граница »

Превод от Биволъ Оригиналната статия тук.

bivol.bg