Кламер БГ - Новини: Проф. Кантарджиев е пенсиониран, негови колеги излязоха на протест

Проф. Кантарджиев е пенсиониран, негови колеги излязоха на протест

България

|
Пон, 07 Юни 2021г. 17:25ч.
Проф. Кантарджиев е пенсиониран, негови колеги излязоха на протест

Проф. Кантарджиев е пенсиониран, негови колеги излязоха на протест

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев е пенсиониран.

Официалните мотиви за освобождаването му са навършена пенсионна възраст.

Центърът ще се ръководи от досегашния заместник на Кантарджиев проф. Ива Христова.

След новината за пенсионирането му негови вече бивши подчинени от центъра излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването (МЗ) с искане да бъде възстановен на поста.

Здравният министър Стойчо Кацаров се срещна с протестиращи от НЦЗПБ и пред тях също е повторил, че Кантарджиев е освободен поради навършване на пенсионна възраст. Кацаров е изказал признателността на МЗ за дългогодишното успешно ръководство на НЦЗПБ и за професионализма на Кантарджиев при управлението на Covid кризата, информираха от здравното ведомство. В разговор с министъра Кантарджиев сам е предложил неговата заместничка Ива Христова да поеме ръководството на центъра до провеждането на конкурс за поста.

Протестиращите служители на НЦЗПБ определиха като странно пенсионирането на Кантарджиев преди изборите. Според тях Кантарджиев е човекът, който трябва да води стратегията на държавата за справяне с епидемията от Covid-19. Те не са успели да разубедят здравния министър относно пенсионирането на Кантарджиев, но са поискали поне да бъде изтъкнат приноса му в борбата с епидемията, така че да е напълно ясно, че е отстранен заради възрастта си. Повече протести на служителите на НЦЗПБ не се планират.

Кадър: БНТ

Тодор Кантарджиев е роден през 1955 година. Завършва Медицинска академия, София през 1981 година и има придобити специалности по микробиология, имунология и епидемиология на инфекциозните болести.

Първоначално работи като лекар в град Белово, след това във ВМА, а от 1988 година е в Националня център по заразни и паразитни болести, където е ръководил отдели, бил е негов заместник-директор, а впоследствие го оглавява. Бил е национален консултант по микробиология и е участвал през годините в много експертни и регулаторни органи.

Кантарджиев беше и един от членовете на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

mediapool.bg