Кламер БГ - Новини: Противниците и привържениците на независимостта на Шотландия с изравнени позиции

Противниците и привържениците на независимостта на Шотландия с изравнени позиции

Европа

|
Вт, 09 Септ 2014г. 13:45ч.
Противниците и привържениците на независимостта на Шотландия с изравнени позиции

Противниците и привържениците на независимостта на Шотландия от Великобритания са с изравнени позиции, девет дни преди референдума по въпроса, сочи ново проучване на общественото мнение, цитирано от Ройтерс.

Броят на хората, които казват, че ще гласуват против отделянето на северната област, е намалял за един месец от 45 на 39 процента. Привържениците на независимостта са се увеличили от 32 на 38 процента - само 1 процент по-малко или в рамките на статистическата грешка.

Двата лагера са с равни позиции, 41 процента, сред хората, които казват, че ще гласуват със сигурност. Преди месец това съотношение бе 46 на 38 процента в полза на противниците на независимостта. Делът на хората, които твърдят, че със сигурност ще дадат своя вот, е нараснал до 84 процента.

"Това проучване разкрива удивителна промяна в нагласата на избирателите. Резултатите са прекалено близки, за да бъде обявен (победителят), и двете страни сега ще бъдат стимулирани да използват максимално последните няколко дни от кампанията, за да се опитат да убедят нерешилите гласоподаватели в достойнствата на своята кампания", обобщи директорът на шотландското поделение на социологическия институт Ти Ен Ес, което е извършило сондажа, Том Костли.

Референдумът, на който ще имат право на глас над 4 милиона шотландци и жители на областта, ще се състои на 18 септември. Кампанията на привържениците на независимостта, които изоставаха далеч назад от своите противници, догонва изоставането през последните седмици и направи доскоро немислимото - разпадането на 300-годишния съюз - нещо напълно възможно.

mediapool.bg