Кламер БГ - Новини: ОССЕ: Разумно е да се даде шанс на мирния процес в Украйна, преди да се налагат санкции

ОССЕ: Разумно е да се даде шанс на мирния процес в Украйна, преди да се налагат санкции

Европа

|
Ср, 10 Септ 2014г. 15:38ч.
ОССЕ: Разумно е да се даде шанс на мирния процес в Украйна, преди да се налагат санкции

Преди да се налагат нови санкции на Русия, трябва да се даде шанс прекратяването на огъня в Украйна да доведе до политически диалог, заяви председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Дидие Буркхалтер, цитиран от Ройтерс.

"Въпросът, който трябва да си зададем, е дали сега е моментът за обявяване на нови санкции, или това ще направи вече нестабилната ситуация още по-нестабилна", заяви пред медиите швейцарският президент Буркхалтер, чиято страна председателства ОССЕ. "Сигурен съм, че би било разумно в тази ситуация да се даде по-голям шанс на мирния процес, което означава спазване на примирието" и достигане до истински политически процес, добави той.

ОССЕ скоро ще разположи безпилотни самолети, които да наблюдават прекратяването на огъня в Украйна, заяви Буркхалтер. Водят се дискусии за възможността да се включат възможно най-скоро безпилотни самолети, собственост както на ОССЕ, така и на страните членки на организацията.

Споразумението за прекратяване на огъня от миналата седмица е реална възможност да се обърне посоката на ескалацията, подчерта Буркхалтер. Той заяви на среща на ОССЕ, че организацията е готова да улесни диалога между Русия и Украйна, включително като стане домакин на среща на президентско равнище.

ОССЕ има 70 специалисти в Донецк и Луганск, които да наблюдават спазването на прекратяването на огъня и бързо разширява тази мисия. Създаден е и координационен център за докладване на нарушенията на примирието от двете страни.

mediapool.bg