Кламер БГ - Новини: Протестът на БНР блокира централно кръстовище в София

Протестът на БНР блокира централно кръстовище в София

България

|
Ср, 17 Май 2023г. 12:10ч.
Протестът на БНР блокира централно кръстовище в София

Протестът на БНР, снимка БГНЕС

Протестът за по-високи заплати на работещите в Българското национално радио (БНР) блокира за половин час движението на централното столично кръстовище на “Драган Цанков“ и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“. Хората организираха импровизирано радиостудио в средата на кръстовището.

Протестът започна пред сградата на националното радио и е организиран съвместно от синдикатите КНСБ, КТ “Подкрепа“ и Съюзът на българските журналисти.

"Необходими са 10 млн. лева повече в бюджета на Българското национално радио", каза генералният директор на медията Милен Митев, който се включи в протеста.

Протестиращи казват, че немалко от хората в радиото имат основни заплати между 1000 и 1400 лева.

Основното искане е насочено към народните представители, като се настоява за спешно увеличение на средствата от бюджета за 2023 година за БНР, което ще направи възможно повишението на заплатите с 25%, за да бъде покрита натрупаната от 2021 г. насам инфлация.

"Стигна се до тук поради безхаберието на управляващите. От 2019 година се опитваме да ни чуя, да обърнат внимание на проблемите ни с ниското заплащане, издръжката на радиото, бюджета, недофинансиране, изобщо абсолютно никаква грижа за обществената медия. Искаме не по-малко от 25% увеличение на работната заплата", изтъкна Елица Доцева, синдикален председател на структурата на КНСБ в радиото.

Според нея исканите от синдикатите проценти за увеличение на работните заплати са напълно заслужени.

"Недопустимо е работещите в такава престижна организация да получават заплати от 880 лева, а за немалък процент 1000 лева просто е мираж", казва тя.

“Надявам се опитът на колегите гласът им да бъде публично чут да допринесе за стартиране на този разговор, тъй като вярвам, че всичко, което правим, е наистина в полза на обществото и всеки лев, инвестиран в БНР, се възвръща на цялото българско общество", каза генералният директор на БНР Милен Митев.

mediapool.bg