Кламер БГ - Новини: Протестиращи са подслушвани покрай дело срещу Божков

Протестиращи са подслушвани покрай дело срещу Божков

България

|
Пет, 04 Юни 2021г. 17:15ч.
Протестиращи са подслушвани покрай дело срещу Божков

Протестиращи са подслушвани покрай дело срещу Божков

Протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са били подслушвани покрай дело срещу хазартния бос Васил Божков, научи Mediapool. Сред следените са адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, известни миналото лято като "Отровното трио", поело активна роля в протестите. Делото срещу Божков пък е било образувано по подозрение, че плаща за протести и размирици.

Още миналото лято Божков бе посочен от прокуратурата като организатор на протестите и бяха разпространени негови разговори с журналиста Огнян Стефанов, както и с тогавашния депутат от левицата Александър Паунов, член на маргиналната Комунистическа партия. В тях хазартният бос обясняваше как може да прати хора по площадите. Прокуратурата обаче намекна, че "заговорът" стига по-далеч.

Обявено бе, че Специализираната прокуратура започва разследване по Глава първа от Наказателния кодекс - за държавна измяна, диверсия, предателство и други престъпления срещу републиката. По думите на Сийка Милева, говорителка на главния прокурор Иван Гешев, от въпросното разследване ще се разбере, че "организирана престъпна група от обвиняеми, действащи политици и журналисти работи, за да опази откраднатите от олигарските милиони, дори милиарди от народа".

Вече близо година няма информация какво се случва с това дело.

Няма нищо незаконно

Към момента не е установено незаконно подслушване на политици от опозицията, обяви в петък Сийка Милева. Тя уточни, че е образувано дело, което се разследва от Националната следствена служба. По него вече били разпитани 11 свидетели.

От изявлението на Милева не стана ясно дали това са шефовете на ГДБОП и ДАНС, както и служителите от МВР, привикани за разпит след като бяха назначени от служебния вътрешен министър Бойко Рашков да проверяват скандала с подслушванията. Случаят се проверявал и от Националното бюро за контрол на СРС, добави Милева.

Заместник-председателят на Бюрото Илко Желязков бе санкциониран заради корупция от финансовото министерство на САЩ. Според документа той е действал като посредник в корупционни схеми от името на олигарха и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски, също санкциониран по глобалния закон "Магнитски". Желязков е бил използван в схема за подкупи, свързана с издаването на български документи на чужденци и подкупване и изнудване на политици и държавни служители. В момента Желязков е в отпуск, а шефът на Бюрото Пламен Иванов заяви, че той няма как да бъде уволнен или да подаде оставка, защото няма действащ парламент.

В четвъртък вечерта Хаджигенов показа пред БНТ доказателства за подслушването на протестиращи. Той извади документи, от които е видно, че са следени Настимир Ананиев, лидер на партия "Волт" и депутат от "Изправи се! Мутри, вън!", и Тихомир Василев от "Зелена Обеля".

Внимавайте какво говорите

Наред с уверението, че няма нищо незаконно, Милева напомни, че разгласяването на информация за СРС-та се таксува от Наказателния кодекс като тежко престъпление.

"Напомням, че всеки български гражданин, разполагащ с данни или доказателства за извършено престъпление или нарушение, е обществено задължен незабавно да уведоми орган на досъдебното производство или друг компетентен държавен орган", заяви тя.

Лично

По лично искане на главния прокурор Иван Гешев през миналата година са постановени 4 разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо двама души, сочи годишният доклад за дейността на Националното бюро за контрол на СРС.

По закон главният прокурор подава искане за прилагане на СРС, когато става дума за предотвратяване на тероризъм. От доклада не става ясно дали исканите от Гешев СРС-та са се превърнали в доказателства по някое дело.

mediapool.bg