Кламер БГ - Новини: Протести в Русия против войната, стотици са задържани (видео)

Протести в Русия против войната, стотици са задържани (видео)

Свят

|
Четв, 24 Фев 2022г. 21:56ч.
Протести в Русия против войната, стотици са задържани (видео)

Протести в Москва и редица градове по света срещу войната в Украйна

Хиляди руснаци излязоха на антивоенни протести в десетки градове, включително в Москва и Санкт-Петербург.

Общо в 44 руски града е имало демонстрации срещу войната в Украйна, съобщи руският сайт "Медуза", като се позова на организацията ОВД-Инфо, която следи за арестите на хора в Русия по политически причини.

Няма официални оценки за броя на участниците. По наблюдения на кореспондента на ТАСС в шествието в Москва участват няколко десетки души. Участници в протестите в Санкт Петербург твърдят, че са били няколко хиляди.

Протестиращите скандират "Русия е против войната". Носят плакати с надписи "Войната не е нужна на никого, освен на Путин", "Не на войната, свобода на политическите затворници", "Мир за Украйна", "Путин - Нюрнберг" и други.

По последни данни са задържани над 900 души, като над 400 от тях са в Москва, съобщава "Медуза". АФП посочава, че в Санкт Петербург са арестувани около 20 души. Сред задържаните има и журналисти.

Руски журналисти публикуваха отворено писмо, в което осъдиха "специалната военна операция" в Украйна, обявена сутринта на 24 февруари от президента Владимир Путин, съобщи "Новая газета".

Тяхната акция е повече от смела, защото надзорният орган - Роскомнадзор, предупреди медиите да публикуват само официална информация. В противен случай са заплашени от глоба до 5 милиона рубли (55 000 евро).

Повече от 100 местни депутати от различни градове на Русия (Москва, Санкт Петербург, Самара, Велики Новгород и други) се противопоставиха на руската атака срещу Украйна, съобщи "Новая газета". Те излязоха с общо писмо.

"Ние - избраните от народа депутати - безрезервно осъждаме нападението на руската армия срещу Украйна... Това е безпрецедентно злодеяние, което не може да бъде оправдано."

Те смятат, че войната с Украйна ще доведе до катастрофални последици- хиляди хора ще загинат и ще бъдат ранени,

Русия ще бъде изолирана, цените ще се повишат. В края на писмото депутатите призовават народът на Русия да не участва в агресията и да не мълчи.

Протестите не са разрешени от властта и полицията “ще вземе всички необходими мерки за гарантиране на обществения ред”, се казва в съобщение на руското вътрешно министерство.

Протестиращите са предимно млади хора, става ясно от качени в социалните мрежи видеа.

Министерството на вътрешните работи, прокуратурата и следствието предупредиха руснаците да не организират протестни акции. Изтъкнаха, че законът предвижда затвор за предизвикване на масови безредици и за съпротива срещу властта.

Следственият комитет подчерта, че участниците в сблъсъци или митинги, свързани с “напрегнатата външнополитическа ситуация” може да станат обект на наказателно преследване.

“Припомняме ви, че призивите за участие и самото участие в подобни неразрешени действия водят до тежки съдебни последствия”, гласи предупреждението.

Прокуратурата от своя страна заяви, че е отправила предупреждения на хора, подтикващи към участие в протестни действия срещу войната в Украйна.

Междувременно протести срещу руската инвазия се проведоха и в много градове по света.

Хората изразяват несъгласието си с военните действия на Русия и излязоха по улиците на Токио, Лондон, Берлин, Сидни, Барселона, Мадрид, Истанбул, Стокхолм, Рига, Варшава, Солун, Копенхаген и други.

mediapool.bg