Кламер БГ - Новини: ЕС, Вашингтон и Лондон с нови санкции срещу Русия, изключването от SWIFT не е сред тях

ЕС, Вашингтон и Лондон с нови санкции срещу Русия, изключването от SWIFT не е сред тях

Свят

|
Четв, 24 Фев 2022г. 23:45ч.
ЕС, Вашингтон и Лондон с нови санкции срещу Русия, изключването от SWIFT не е сред тях

Джо Байдън и Борис Джонсън

Европейският съюз, САЩ и Великобритания обявиха в четвъртък нов пакет от санкции срещу Русия заради агресията й срещу Украйна. Засега списъкът на санкциите не е ясен в подробности, но е ясно, че те са координирани.

Налагащите ги определят като много тежки за Русия и нейната икономика. Световните агенции обаче отбелязват, че очакването за изключване на Русия от международната система за банкови разплащания SWIFT не се е оправдало. В списъка на санкционираните лица пък отново не е главният виновник – руският президент Владимир Путин.

Европейският съвет одобри тази вечер нови санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна. Санкциите включват мерки в областта на енергетиката, визовата политика, финансите, транспорта, изделията с двойна употреба.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС възлагат на Европейската комисия да подготви още санкции, които да обхващат и Беларус. Комисията ще трябва да предложи извънредни мерки, включително в областта на енергетиката.

Европейският съвет осъжда възможно най-решително непредизвиканата и неоправдана незаконна военна агресиясрещу Украйна, се посочва в приетите заключения. Русия ще понесе отговорност, санкциите ще имат тежки последици, се допълва в текста.

Европейският съвет иска от Русия незабавно да прекрати незаконните военни действия, безусловно да изтегли всичките си въоръжени сили и военно оборудване от цялата територия на Украйна, да прекрати дезинформационната кампания и кибератаките. Отправено е настояване Русия да осигури хуманитарен достъп до засегнатите от военните действия.

Европейският съвет призовава никоя държава да не признава и да не подпомага самопровъзгласилите се "републики" в Източна Украйна.

Новите санкции срещу Русия, подкрепени тази вечер от Европейския съвет, ще бъдат утвърдени окончателно по процедура утре от Съвета на ЕС по външни работи. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Попитан от журналисти дали следващи санкции биха включвали отстраняването на Русия от системата SWIFT, той заяви, че това ще реши Европейският съвет. По неговите думи дипломатическо решение на въпроса с Украйна сега е напълно изключено.

На въпрос дали е възможно войната да се разпростре към други европейски страни, Борел отговори, че "с (руския президент Владимир) Путин нищо не е изключено".

САЩ ще ограничат способността на Русия да прави бизнес в долари

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви икономически санкции и рестрикции върху износа към Русия, предадоха световните агенции.

Байдън каза, че САЩ ще ограничат способността на Русия да прави бизнес в долари и йени и че четири допълнителни руски банки ще бъдат санкционирани, сред които и ВТБ. Санкционирани ще са и олигарси и високотехнологичният сектор. Налага се и контрол на експорта към Русия. Всичко това ще има тежка цена на руската икономика едновременно и незабавно, допълни той. Санкционираните банки притежават авоари в размер на 1 трилион долара.

Но Байдън се въздържа да наложи някои от най-тежките санкции, в това число и изключване на Русия от системата за разплащане SWIFT, отбелязва АП.

"Путин избра пътя на тази война в Украйна и той и Русия ще понесат последиците на новите санкции", заяви държавният глава, цитиран от Асошиейтед прес. Президентът допълни, че Русия е предприела с нищо непредизвикано нападение срещу Украйна и че действа до голяма степен, както САЩ са го предвидили, предаде Ройтерс. Той определи действията на Русия в Украйна като чиста агресия, допълва Ройтерс.

Президентът подчерта, че Путин ще се превърне в парий на международната сцена след решението си да атакува Украйна, предаде Ройтерс. Той добави, че не предвижда да говори с руския държавен глава, но допълни, че опцията за санкциониране на Путин е също на масата на дискусиите.

Президентът обяви също така разполагане на допълнителни военни от САЩ в Германия, предаде Ройтерс. Той каза, че САЩ ще защитават и най-малкото късче от територията на НАТО, но няма да изпратят военни в Украйна, предаде Франс прес.

"Нашите въоръжени сили не отиват в Европа, за да се сражават в Украйна, а за да защитават нашите съюзници от НАТО и да успокоят тези съюзници на Изток", заяви той.

Байдън прогнозира, че следващите седмици и месеци ще бъдат тежки за украинците. Той предупреди Русия, че ако тя продължи с кибератаките, то САЩ ще отвърнат на това.

Президентът каза, че работи за гарантиране на световните енергийни доставки. Той призова петролните и газовите компании да не експлоатират кризата в Украйна и да увеличават цените.

След обещаните от американския президент Джо Байдън санкции срещу Русия, неговата администрация обяви рестрикции върху експорта, което ще попречи на Русия да има глобален достъп до експорт на всичко, от електроника до компютри, от полупроводници до самолетни части, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на министерството на търговията на САЩ.

Със санкции бяха ударени и двете най-големи банки на Русия - ВТБ и Сбербанк, предаде Франс прес. Налагат се санкции и на 13 руски компании, които вече не могат да се финансират на американските финансови пазари, допълва Франс прес. Санкционирани са и руски физически лица.

Санкции се въвеждат и срещу 24 души и организации в Беларус заради тяхната подкрепа за руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес. Те са насочени срещу банки, компании, предприятия от отбранителния сектор, сигурността, представители на сектора по отбраната, близки на президента Александър Лукашенко.

Забранява се достъпът на "Аерофлот" до Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън обяви санкции срещу над 100 руски физически лица и компании след инвазията на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

"Като цяло ще наложим замразяване на активите на нови над 100 юридически и физически лица, допълнително към стотиците, които вече обявихме", каза Джонсън пред парламента.

"Това включва всички големи производители, които подкрепят военната машина на (президента Владимир) Путин. Освен това забраняваме (достъпа - бел. ред.) на "Аерофлот" до Великобритания", заяви Джонсън.

Активите на руския авиопревозвач ще бъдат замразени и ограниченията означават, че ще му бъде забранено да извършва полети до Обединеното кралство.

По думите му руски банки ще бъдат изключени от финансовата система на Лондон.

"Тези правомощия ще ни позволят напълно да изключим руски банки от британската финансова система, която е най-голямата в Европа, да спрем достъпа им до британски лири и клирингови плащания през Великобритания", посочи премиерът.

"Тези правомощия ще ни позволят и да забраним руската държава и частни компании да набират средства във Великобритания, забранявайки търговията с техни ценни книжа и това да им бъдат предоставяни кредити. Ще ограничим сумите, които руски граждани ще могат да депозират в британските си банкови сметки", допълни Джонсън.

Същевременно външното министерство на страната заяви, че на руски граждани няма да бъде позволено да имат депозити от над 50 000 паунда в британски банки, предаде Ройтерс.

mediapool.bg