Кламер БГ - Новини: Протест в Садово заради градушката, унищожила реколтата

Протест в Садово заради градушката, унищожила реколтата

България

|
Ср, 01 Юни 2022г. 09:21ч.
Протест в Садово заради градушката, унищожила реколтата

Протест в Садово заради градушката, унищожила реколтата

Земеделци от Садово излязоха на протест и блокираха с жива верига движението по пътя от Пловдив към Хасково, Свиленград и Турция тази сутрин. Образуваха се километрични колони от автомобили, стигна се и до напрежение между протестиращите и чакащите шофьори, предаде БНТ.

Причината за недоволството им е забраната за стрелба срещу градоносните облаци заради прелитащ самолет в Пловдивско и пораженията, които понесоха при градушката във вторник.

Протестът се водеше лично от кмета на Садово Димитър Здравков. Хората се заканиха протестът да продължи всеки ден с блокада на международния път.

Повече така не може да продължава, всичко е унищожено, коментираха хората.

"От 20 минути градушка, 17 минути е имало забрана да се стреля по облаците", каза кметът на село Чешнегирово Христо Атанасов.

"Явно в тази държава не може по друг начин. Хората не са защитени, поминъкът им отиде.Всяка година по два пъти ни бие градушка точно, когато става реколтата, а нямаме противоградна защита", добави кметът на Садово

Димитър Здравков.

Около 10 000 декара обработваема земя бяха смачкани от градушката, която се изсипа във вторник следобед. Предстои да се установи колко от тях са напълно унищожени.

Стихията вилня от 16:30 часа до 16:50 часа във вторник, а ледените къстове бяха с големина на череша.

Хората са гневни и отчаяни. Заявиха, че ще трябва да започнат от нулата и напомниха, че все още не са получили обезщетения за градушката от миналата година.

Осем площадки от полигона в Садово са се включили в борбата с градоносния облак. Забраната, заради прелитащ самолет, е дошла в 16:15 часа и до 16:31 часа е преустановена борбата с облака.

Пет от шестте клетки в облака са били обработени, шестата е нанесла най-големите поражения.

От площадките на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" в Пловдивско в следобедните часове във вторник са изстреляни над 280 ракети, съобщават от агенцията.

mediapool.bg