Кламер БГ - Новини: Прокурорът от чата с Бобоков подаде оставка

Прокурорът от чата с Бобоков подаде оставка

България

|
Вт, 23 Юни 2020г. 18:21ч.
Прокурорът от чата с Бобоков подаде оставка

Бившият окръжен прокурор на Русе Николай Николов е подал оставка, съобщи БНТ. Негови чатове с бизнесмена Пламен Бобоков бяха публикувани от прокуратурата преди дни. Предприемачът е разследван за търговия с влияние заради разговорите си с Николов и с президентския съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов. Във вторник прокуратурата публикува нова порция от техните разговори.

Самият Бобоков призна, че се е опитал да лобира в полза на Николов на миналогодишния конкурс за окръжен прокурор на Русе. Не успял обаче да му гарантира нужната подкрепа.

"Става дума за ходатайство за един изключително достоен, отговорен и изключително сериозен човек - прокурор Николай Николов, чрез мой приятел, който е близък до един от стълбовете на власт и влияние. Да, очевидно не е успешен този лобинг, защото както виждате Николов не е окръжен прокурор, друг е човекът" , обясни бизнесменът.

Според него всички назначения в Русе минавали през областния координатор на ГЕРБ Пламен Нунев. Бизнесменът твърди, че обвинението му в търговия с влияние е цинизъм.

От публикуваните чатове става ясно, че прокурорът пита бизнесмена дали още е в "играта". Бобоков му казва: "100%". След неуспешния конкурс тонът на разговора се променя. Прокурорът пише:

"Длъжници са ти! Захапи и стискай! Отмъсти и за мен!".

А Бобоков отговаря: "Вече съм предприел мерки. Адски съжалявам за случилото се. Кълна се, че няма да оставя нещата така!".

Оставката на Николов идва, след като прокуратурата обяви, че е назначена проверка на цялостната му дейност през последните три години.

mediapool.bg