Кламер БГ - Новини: Българите предпочитат твърд лидер пред либерална демокрация

Българите предпочитат твърд лидер пред либерална демокрация

България

|
Вт, 23 Юни 2020г. 19:22ч.
Българите предпочитат твърд лидер пред либерална демокрация

По-голяма част от българите предпочитат авторитарен режим пред либерална демокрация. 45 процента от хората у нас биха предпочели силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори. 35 на сто са тези, които предпочитат либерална демокрация с редовни избори и многопартийна система, а 20% нямат мнение. Това показва проучване на базирания в Братислава институт "Глобсек" , проведено в 10 държави от Централна и Източна Европа.

Данните показват, че само в половината от държавите подкрепата за либералната демокрация е над 50%. Това са Австрия, където е най-висока - 92%, Унгария (81%), Полша (66%), Естония (65%) и Чехия (60%). В Румъния точно 50 на сто от хората подкрепят либералната демокрация, 16% нямат мнение, а 34 предпочитат решителен лидер. България е последна в класацията по вяра в либералната демокрация.

Липсата на вътрешна и консолидирана демократична нагласа в България води до възприятия, според които недостатъците на българската демократична система могат да бъдат поправени с автократични мерки. Такива рефлекси могат частично да бъдат обяснени и културно - предвид наследството на автократичното управление, но и емпирично - българите са успели да усетят ползите на демократичната система, включително върховенство на закона и равнопоставеност при разпределянето на обществените блага. Според "Евростат" България е с най-високата степен на неравенство в доходите сред 16-те страни, присъединили се към ЕС от Източна Европа", заявяват от Центъра за изследване на демокрацията в доклада на "Глобсек".

Закономерно, проучването показва, че индексът на удовлетвореност от сегашната политическа система в България е най- нисък.

Сред 10-те държави в България (59%) е най-голям и процентът на хората, които смятат, че няма значение кой притежава властта, защото нищо няма да се промени.

Според 77% от хората у нас олигарси и групи с финансови интереси силно влияят на решенията на правителството. На първо място сред 10-те страни е Словакия с 85 на сто, следвана от Австрия, Литва и Латвия. България е на пето място.

Само 37% от българите имат доверие на "стандартните мейнстрийм медии". 38 на сто от хората у нас пък смятат, че медиите са по-скоро или изцяло свободни. 55% са убедени, че олигарси и силни финансови групи въздействат на медиите. За 47 на сто от българите правителството влияе на медиите.

В същото време България е на челно място по вяра в конспирации с 48 на сто. Страната ни е на второ място по този показател след Словакия с 56 на сто.

Проучването е проведено през март в Австрия, България, Чехия, Унгария, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия сред 1000 или повече респонденти във всяка страна.

mediapool.bg