Кламер БГ - Новини: Прокурорските постановления да станат публични предлага правосъдният министър

Прокурорските постановления да станат публични предлага правосъдният министър

България

|
Пет, 18 Ноем 2022г. 17:25ч.
Прокурорските постановления да станат публични предлага правосъдният министър

Снимка: Mediapool

Прокурорските постановления да станат публични. Такава промяна в НПК предлага правосъдният министър Крум Зарков. Новите текстове са качени за обществено обсъждане на сайта на ведомството.

В основата си те се занимават с механизма за разследване на главния прокурор, както и с назначаването и отстраняването му от длъжност. Зарков предлага това да се прави с 13 гласа на членове на Висшия съдебен съвет. В момента са необходими минимум 17 гласа.

Освен това, ако промените бъдат приети, престъпления от главния прокурор ще бъдат разследвани от назначен специално за целта съдия.

Наред с тези промени обаче се предлага и публичност на прокурорските постановления. В момента това е немислимо. Прокуратурата упорито крие актовете си и избирателно преценява какво да пусне публично, когато й е изгодно. Например СРС-та, в които се чува гласът на президента, както бе направено преди години. Сега с проекта се предлага пускането на СРС-та да бъде забранено.

Според предлаганите промени достъп до прокурорските постановления ще могат да искат журналисти и неправителствени организации. Самият обвинител ще преценява дали да даде документите. Достъп със сигурност ще се отказва, ако в тях има класифицирана информация или пък би се засегнал интересът на трето лице, но само ако то изрично е отказало и не е налице "надделяващ обществен интерес".

Отказът на прокурора ще може да се обжалва пред съд, но само на една инстанция.

Обвинителите ще трябва да внимават и с публичните си изявления, ако промените бъдат приети във вида, в който се предлагат. В тях е записано, че ако прокурор разгласява материали по разследването, с което нарушава презумпцията за невиновност или публично обяви обявиняем за виновен, може да се стигне до съд. Тази процедура ще започва по молба на конкретния обвиняем, а съдът ще може да установи дали прокурорът е извършил нарушение.

Раздаването на присъди преди изобщо разследването да е приключило не е нещо необичайно. Това се прави на най-високо ниво в прокуратурата, а преди години – и в МВР. През миналата есен Евгения и Николай Баневи дори осъдиха държавата заради изказване на главния прокурор Иван Гешев.

mediapool.bg