Кламер БГ - Новини: Румен Радев е призован да наложи вето върху изборните промени

Румен Радев е призован да наложи вето върху изборните промени

България

|
Пет, 18 Ноем 2022г. 18:57ч.
Румен Радев е призован да наложи вето върху изборните промени

Румен Радев е призован да наложи вето върху изборните промени

Неправителствени организации поискаха президентът Румен Радев да наложи вето на промените в Изборния кодекс, ако те бъдат окончателно приети.

Това стана на среща в парламента, организирана от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Самата декларация беше предложена от инициатива "Правосъдие за всеки".

"В Народното събрание се приемат важните за цялото общество и закони решения и законодателни актове и по тях думата следва да имат представителите на гражданите. В случая се приемат на тъмно и без мотиви радикални промени в изборното законодателство, което прехвърля пряката демокрация в ръцете на избраните от народа негови представители, и точно по тези законопроекти мнението на гражданското общество следва да бъде задължително чуто и обсъдено сериозно", се посочва в декларацията по повод 18-часовото заседание https://www.mediapool.bg/napadenie-sreshtu-demokratsiyata-pravnata-komisiya-revizira-izborniya-zakon-na-18-chasovo-zasedanie-news341986.html на правната комисия, на което ГЕРБ, БСП и ДПС приеха спорни поправки в изборния закон. Трите формации обезсмислиха машинния вот и върнаха хартиената бюлетина, но текстовете все още не са приети окончателно в пленарната зала.

ПП и ДБ като поддръжници на машинния вот организират протест https://www.mediapool.bg/protesti-v-sofiya-varna-i-burgas-sreshtu-koalitsiya-hartiena-byuletina-news342069.html. Двете формации обявиха, че ще бойкотират заседанията на парламента заради действията на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Ето какво още пише в декларацията срещу приетите в комисията промени на закона:

"Ние, представителите на десетки граждански организации, които застават зад тази декларация, призоваваме вносителите на законопроекта за изменение и допълнение на ИК да го оттеглят преди началото на второто му гласуване в пленарна зала с решение на Народното събрание, а след това да се даде начало на широко мащабна гражданска и експертна дискусия по тези и други предложения за усъвършенстване на изборното законодателство, като се засилят прозрачността, гражданският контрол и отчетността на изборния процес – от самото му начало до окончателното обявяване на резултатите! Ако това не стане и приемете тези промени, то ще се обърнем към президента на Републиката с искане да наложи мотивирано вето върху този закон и към всички институции и органи на ЕС в защита на конституционно гарантираното ни право на честни и свободни избори, както и към ОССЕ за съществено засилване на мисията от наблюдатели за предстоящите местни и следващи парламентарни и европейски избори".

mediapool.bg