Кламер БГ - Новини: Прокуратурата търси престъпление ли е скъпият ток

Прокуратурата търси престъпление ли е скъпият ток

България

|
Вт, 17 Авг 2021г. 13:55ч.
Прокуратурата търси престъпление ли е скъпият ток

Прокуратурата търси престъпление ли е скъпият ток

Спецпрокуратурата е започнала да работи по сигнала на работодателите за високите цени на електроенергията на борсовия пазар, който бе внесен миналата седмица в разгара на поскъпването им надхвърлило 300 лв./МВтч, но успокоено в последните дни до малко над 200 лв. след включването на четири мощности на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" и на приключил плановия си ремонт блок на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3".

Според сигнала от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България държавната енергетика се управлява престъпно и зловредно и сигналът им бе и до ДАНС, МВР и ГДБОП

Постъпилият в Специализирана прокуратура сигнал е разпределен на случаен принцип на прокурор, съобщиха от прокуратурата във вторник.

На основание на Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор лично изискал документи и информация от Министерство на енергетиката, "Българския енергиен холдинг", "Българската независима енергийна борса" и други институции.

Целта е да се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, в частност такова от компетентността на Специализираната прокуратура. Отделни действия по проверката са възложени на ДАНС

mediapool.bg