Кламер БГ - Новини: Ватман на 51 години почина от инсулт в трамвай без климатик

Ватман на 51 години почина от инсулт в трамвай без климатик

България

|
Вт, 17 Авг 2021г. 16:04ч.
Ватман на 51 години почина от инсулт в трамвай без климатик

сн. BTV

Ватман на 51 години е получил инсулт в столичния трамвай № 10. Всички превозни средства, обслужващи този маршрут, нямат климатици. Инцидентът е станал на 2 август, съобщи гражданската организация "Спаси София" във вторник. Проблемът с липсата на климатици обаче се отнася за 80% от трамваите в София, а в последната година петима водачи са починали на възраст под 55 години, допълват от формацията.

"Лошото управление и големите жеги взеха поредната жертва - ватман почина в трамвая. На 2 август, когато температурите в София надвишаваха 40 градуса, ватман на едва 51 г. спира на спирка бул. "К. Величков" и повече не потегля, защото получава инсулт", посочва от сдружението на Борис Бонев.

"Инцидентът бе потвърден пред нас от директора на Столичен електротранспорт. Оттам посочиха, че дружеството е провело обществена поръчка за избор на фирма за закупуване на климатици, избран е изпълнител, но покупката не се случва, защото заради слаби приходи покрай пандемията дружеството не разполага със средства да я реализира", уточни пред Mediapool Андрей Зографски от "Спаси София".

От гражданската инициатива припомнят, че години наред трамваите са трагично недофинансирани и около 80% от тях нямат климатик даже и в кабините на водачите. Ватманите са принудени да работят дълги смени, често по над 10 часа, при температура в кабините над 40 градуса и в нечовешки условия - с огромен извънреден труд, високи нива на стрес, лоши санитарни условия, твърде кратки почивки. Оказва се, че "зелените трамваи" по линия 12 са с монтирани климатици, но те не работят и с години не се поправят.

От "Спаси София" добавят, че са направили проверка и са установили лошо управление на съществуващите активи, защото в момента 26 трамваи, оборудвани с климатици за водачите, не са в изправност. Други 15 спрени и неизползваеми трамваи са оборудвани с климатици, които могат да бъдат монтирани на други трамваи в движение. И не на последно място, 10 трамваи модел "Песа", които през лятото стоят в депото - могат да бъдат на линия и така да заместят поне част от по-старите неклиматизирани мотриси. Наред с това поне 15 изправни автобуса с климатик също ежедневно не излизат на линия.

Mediapool потърси коментар по казуса от Столична община. Оттам посочиха, че ватманът по принцип е имал здравословни проблеми и дори наскоро е бил в болница.

mediapool.bg