Кламер БГ - Новини: Гешев подхвана и Ковачки: Кара "Майбах" вместо да плаща за чисти ТЕЦ-ове (видео)

Гешев подхвана и Ковачки: Кара "Майбах" вместо да плаща за чисти ТЕЦ-ове (видео)

България

|
Четв, 13 Фев 2020г. 18:33ч.
Гешев подхвана и Ковачки: Кара "Майбах" вместо да плаща за чисти ТЕЦ-ове (видео)

Изглежда, че енергийният бос Христо Ковачки ще е следващият клиент на прокуратурата, която в четвъртък разпореди на екоминистъра да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-ове, свързани с бизнесмена.

"Констатирано е по досъдебното производство, че има изтекло разрешително за тестово горене на боклук. Констатирано е, че се складира наблизо в площадка боклук, който най-вероятно не отговаря на показателите за така наречения RDF, горенето на който би трябвало да не е проблем и това е особено чисто биологично гориво по същество. По-лесно е да караш "Майбах", отколкото да си го продадеш и да го вкараш в съответните устройства за осигуряване на чистотата на въздуха в ТЕЦ-а, защото това теоретично би струвало 100-200 милиона, защо да ги даваш, като можеш да си караш хубави коли, да имаш яхти и така нататък", коментира главният прокурор Иван Гешев.

Обект на проверката, възложена от държавното обвинение, са ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник".

Само ТЕЦ "Сливен" има право да гори отпадъци

От всички тези централи, само тази в Сливен има право да гори отпадъци, коментира по-късно в четвъртък екоминистърът Емил Димитров.

Той информира, че ТЕЦ "Бобов дол" е на 24-часов контрол, а всичките централи, за които прокуратурата поиска проверка, ще бъдат на специален отчет, предаде БТА.

"ТЕЦ-ът в Сливен гори отпадъците на София. Там трябва да се провери количеството, което пристига и дали няма допълнително. Всичките други ТЕЦ-ове нямат право да горят отпадъци", каза Димитров. Той припомни, че в Бобов дол беше установено, че от май м.г. експерименталното разрешително е изтекло, а комплексното разрешително е издадено при наличието на филтри и други системи за сигурност, които не са поставени. "Затова ги спряхме, докато ги поставят", каза Димитров.

Екоминистърът, заедно с главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов имаха едночасова среща с общинската управа в Бобов дол.

Гешев: Три са нарушенията на ТЕЦ "Бобов дол"

Три са нарушенията на ТЕЦ "Бобов дол" обяви Гешев. Въпреки изтеклото разрешително, ТЕЦ-ът е изгарял отпадъци заедно с въглищата, а на площадка до централата има отпадъци против всякакви правила.

"Поехме ангажимент към гражданите на Бобов дол и съответните населени места, ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер. Поехме ангажимент да има директна връзка между окръжния, районния прокурор, директора на ОД МВР и представителите на населените места. Т.е. да бъдем сигнализирани в реално време, ако има съмнения за нарушаване на екологичното законодателство. В случай, че бъдат констатирани съответните нарушения, които са с характер на престъпления, да бъдат образувани досъдебни производства и да се търси наказателна отговорност на виновните лица", заяви главният прокурор пред репортери.

Екоминистърът каза, че ще покани "собственика или консултанта" на тези централи в София, за да му каже какво точно иска държавата от него и какви ще са последствията, ако това не се случи.

Прокуратурата и МОСВ проспаха поне година

Срещу изгарянето на отпадъци в четирите ТЕЦ-а имаше няколко протеста през миналата година, а от началото на тази - и нови в Бобов дол. Досега прокуратурата обаче не виждаше проблем в това, а ресорното Министерство на околната среда и водите твърдеше, че всичко е законно.

Единствено Административния съд в Стара Загора спря горенето на отпадъци в ТЕЦ "Брикел" след като беше сезирано от екоорганизации. През януари и новият министър на екологията Емил Димитров разпореди да бъде спряно горенето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол", но местните хора твърдят, че то продължава.

Какво ще се проверява

Сега държавното обвинение мотивира извършването на нова проверка предвид "голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост" до ТЕЦ-овете.

Ще бъдат проверени издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник" по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР и съответната компетентна прокуратура. Обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката трябва да се изпрати и на Върховната административна прокуратура.

През последните месеци десетки контейнери с италиански боклук бяха открити на пристанищата във Варна и в Бургас. Според изявленията на прокуратурата боклукът е бил предназначен за фирма в Плевен. В склад в града бяха открити 9000 тона бали с отпадъци от Италия, складирани през последните 3 години – официално за рециклиране, но според експертите стават само за горене.

Според Горан Ангелов, който беше директор на най-голямото депо в Скопие, отпадъците били за изгаряне в ТЕЦ "Бобов дол".

Тази седмица започна товаренето на няколко десетки контейнера с отпадъци, за да бъдат върнати обратно в Италия.

Други 20 също са подготвени за извозване от Варненското пристанище. Тя бяха предназначени за изгаряне в ТЕЦ "Брикел". Контейнерите ще бъдат върнати на изпращача - италианската фирма "Дентиче пантелоне" в град Салерно.

Преди дни Христо Ковачки заяви пред бТВ, че не се страхува и няма да напусне страната, въпреки разследването за горене на отпадъци в предприятия, свързани с него и обвиненията на индустрията. Той допълни, че не се притеснява "прокуратурата да се разрови", защото те са полезни.

По отношение на вносния боклук от Италия и горенето им в български ТЕЦ-ове, Ковачки заяви, че не се занимава с тази дейност, но познава хора от този бизнес. По думите му е легенда, че от него се печели много. Той каза още, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в този бизнес.

mediapool.bg