Кламер БГ - Новини: Спецсъдът остави Нено Димов за постоянно в ареста

Спецсъдът остави Нено Димов за постоянно в ареста

България

|
Съб, 11 Ян 2020г. 16:59ч.
Спецсъдът остави Нено Димов за постоянно в ареста

Специализираният съд остави в ареста министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов. Той е единственият обвиняем за водната криза в Перник.

Според магистратите, ако Димов е на свобода, той може да въздейства на служители на екоминистерството да укрият доказателства. Освен това имало риск и да извърши друго престъпление, смята спецсъдът.

Според него има обосновано предположение, че Нено Димов е извършил престъплението, в което е обвинен - умишлена безстопанственост.

Като министър на околната среда и водите той е утвърждавал графици за подаване на вода за промишлени нужди, въпреки че нивото на язовир "Студена" значително е намалявало. Това е ставало в нарушение на изискванията на законовата уредба да се гарантира наличието на достатъчно вода за питейни и битови нужди, мотивира се съдът.

Твърденията, че Димов е бил подведен или зле информиран не изключват отговорността му, смятат магистратите.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Нено Димов: Изпълнявах съвестно задълженията си

През магистратите Нено Димов заяви, че е изпълнявал съвестно правомощията си.

Адвокатът му Ина Лулчева, посочи, че водите са били ресор на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите.

Тя обясни, че Димов само е утвърждавал графиците за водоподаване, предложени му от Живков. Според Лулчева се спекулира, че Димов трябва да носи лична отговорност, след като има други лица, които са работили по подготовката на документите.

Заместник-министърът на екологията Красимир Живков е бил кмет на община Правец в периода 2003-2009 г., след което е назначен за областен управител на Софийска област, а от 2013 г. е заместник-министър на екологията.

Прокуратурата: Нено Димов все още е министър

Прокуратурата поиска налагане на постоянна мярка "задържане под стража" на Нено Димов, след като го обвини в умишлена безстопанственост за водната криза в Перник.

Според наблюдаващия делото прокурор Ангел Кънев, ако съдът не задържи за постоянно в ареста Нено Димов, то той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването.

Според Кънев това е възможно, тъй като докато Народното събрание не гласува оставката на Димов, той все още е министър на околната среда и водите.

В петък Нено Димов подаде оставка от поста, която беше приета от премиера Бойко Борисов, но не е гласувана в парламента.

Прокурорът отбеляза още, че няма опасност Димов да се укрие. По думите му обаче престъплението, за което е обвинен е от изключителна обществена опасност, заради големия размер на причинените щети (11 млн. лв.) и защото засегнати са около 90 хиляди души от водната криза в Перник.

Кънев каза още, че Димов е имал необходимата информация, но не е упражнил правомощията си по закон.

Нено Димов беше задържан в четвъртък и прекара нощта в ареста на Трето районно управление в София. След това му беше наложено и 72-часово прокурорско задържане.

Според разследващите близо две години екоминистърът регулярно е позволявал от язовир "Студена" да се източват милиони кубични метра вода към двете големи предприятия в Перник – "Стомана" и "Топлофикация". Разрешенията са давани, въпреки че министърът получавал данни от местното ВиК за намаляващия обем на водоема, твърди прокуратурата.

Нено Димов беше министър от квотата на ВМРО. Лидерът на партията и силов вицепремиер Красимир Каракачанов нарече ареста му "показно убийство".

Според в."24 часа" Каракачанов ще предложи две кандидатура за овакантения пост – на председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Искрен Веселинов и на заместник-министъра на екологията Николай Кънчев. Фаворит за поста бил Веселинов, който е строителен инженер, докато Кънчев е бивш журналист.

mediapool.bg