Кламер БГ - Новини: Прокуратурата обвинява Тома Белев в антисемитизъм

Прокуратурата обвинява Тома Белев в антисемитизъм

България

|
Четв, 24 Окт 2019г. 15:56ч.
Прокуратурата обвинява Тома Белев в антисемитизъм

Централната избирателна комисия даде разрешение за привличане на еколога Тома Белев, който е кандидат за общински съветник за София от коалиция "Демократична България", като обвиняем по досъдебно производство по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Решението на ЦИК е публикувано в страницата на комисията в сряда вечерта - дни преди местния вот в неделя. В него се посочва, че искането на главния прокурор е постъпило на 23 октомври и са приложени преписката от Софийската градска прокуратура, както и заверено копие на постановление за образуване на досъдебно производство.

Причината за разследването е коментар на Тома Белев във "Фейсбук". Под пост за поскъпване на самолетни билети екологът написа, че "най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно".

Последва реакция от депутата от ВМРО Александър Сиди, който призова кандидатът за общински съветник да се извини.

"Тома Белев, кандидат за общински съветник в София от "Демократична България" с изключително грозен, антисемитски коментар. Само преди няколко дни България бе обвинявана за расистки прояви по стадионите, а днес висш функционер на "Демократична България" си позволява ужасен език на омраза. Настоявам арх. Борислав Игнатов - кандидатът за кмет на тази формация, както и лидерите ѝ Иванов и Атанасов, незабавно да се разграничат от антисемитските изказвания на Тома Белев и да обяснят каква е тяхната позиция по този въпрос. Надявам се, че и еврейската общност, както и всички нормални български граждани ще осъдят този език на омраза!", написа Сиди във "Фейсбук" профила си.

Той се обърна и с писмо до Министерство на външните работи и сезира и ЦИК.

Последва реакция от ГЕРБ, БСП, СДС, които осъдиха думите на Белев. Федерацията на ционистите в България пък призова премиера Бойко Борисов да освободи Тома Белев от длъжността му на член в Консултативния съвет по гражданското общество към Министерския съвет.

Тома Белев обясни, че се е пошегувал в поста си и първоначално отказа да се извини. Последвалата негативна реакция от страна на политици и общественици обаче го накара да поднесе извиненията си.

По-късно Атанас Атанасов, Христо Иванов и Борислав Сандов (съпредседател на "Зелено Движение") се срещнаха от името ан "Демократична България" с председателя на Централния Израелтянски Духовен Съвет София Коен и с доц. д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите "Шалом". Представителите на формацията поднесоха извинение за поста на Тома Белев.

"Чрез вас и представляваните от вас организации бихме искали да изкажем на еврейската общност и гражданското общество в България своето голямо съжаление за дълбоко неуместната фраза, използвана от нашия колега Тома Белев и за засегнатите от този инцидент чувства. Искрено се присъединяваме към извиненията на г-н Белев и се надяваме те да бъдат приети като израз на дълбоко уважение към еврейския народ и святата памет за жертвите на престъпленията срещу него", пише в съобщението от срещата, изпратено от пресцентъра на "Демократична България".

"Винаги сме основавали нашата политическа дейност на разбирането, че паметта за холокоста, включително като част от българската история, е крайъгълен камък на съвременния хуманизъм и фундамент на усилията за изграждане на толерантно, справедливо и мирно общество. Осъзнаваме ясно, че в момент, когато национал популизмът отново е във възход и дори негови представители са част от управлението на страната ни и ежедневно инжектират отрицание срещу малцинства и правата на човека в обществения ни живот, ние трябва да бъдем изключително внимателни да не допуснем и най-малкото съмнение, че бихме допринесли за ерозията на обществената чувствителност и съпротивителни сили в това отношение", пише още в съобщението.

mediapool.bg