Кламер БГ - Новини: Прокуратурата отговаря за И.Г.: Рашков прави хибридна пропаганда

Прокуратурата отговаря за И.Г.: Рашков прави хибридна пропаганда

България

|
Съб, 26 Юни 2021г. 13:59ч.
Прокуратурата отговаря за И.Г.: Рашков прави хибридна пропаганда

Сийка Милева, Снимка: БГНЕС

"Разпространението на подобни неверни и манипулативни твърдения от страна на вътрешния министър - г-н Рашков са пример за хибридна пропаганда чрез разпространение на "фалшиви новини".

Това заявява пред "24 часа" говорителят на главния прокурор Сийка Милева след изказването на Бойко Рашков, че в списъка с магистрати с недекларирани имоти в чужбина има висш прокурор с инициали И.Г. В петък силовият министър бе попитан дали такъв човек присъства в списъка и отговори с:

'Бих казал: "Топло".

На въпрос дали става дума за главен прокурор Рашков нито потвърди, нито отрече.

"Разбирам интереса на медиите по повод определени твърдения за т.нар. списъци. В тази връзка считам, че за пореден път се налага да заявя, че прокуратурата няма да позволи да бъде въвличана в предизборни политически кампании и битки", каза няколко часа по-късно Милева.

Въпросният списък, за който Рашков твърди, че има информация е изготвен на база секретни справки на ДАНС от 2019 г. Те са изискани от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. За резултат от проверката обаче не е съобщавано.

Преди десетина дни Рашков заяви, че тя е приключила и че данните се крият, за да се упражнява чрез тях натиск. В петък той се закани, че ще направи списъка публичен след изборите.

Според Цацаров в справките се се съдържали данни за 38 магистрати и политици с имущество в чужбина. Той твърди, че става дума само за оперативна информация, която не можела да послужи като доказателство.

Рашков твърди, че хората са повече на брой. Той попита и какво е правила прокуратурата две години, след като й е била нужна още информация.

mediapool.bg