Кламер БГ - Новини: Иван Хаджииванов е председател на Съвета на Камарата на Частните съдебни изпълнители

Иван Хаджииванов е председател на Съвета на Камарата на Частните съдебни изпълнители

България

|
Нед, 27 Юни 2021г. 12:07ч.
Иван Хаджииванов е председател на Съвета на Камарата на Частните съдебни изпълнители

Иван Хаджииванов

Иван Хаджииванов беше избран за председател на Съвета на Камарата на Частните съдебни изпълнители, съобщиха от Камарата след нейното съботно годишно отчетно-изборно събрание.

ЧСИ бяха единствената професия, която през отчетната 2020г. сама поиска от парламента да бъде спряна дейността й за 4 месеца, за да се пазят животът и здравето на гражданите в условията на пандемия.

Отчетът за дейността на ЧСИ през 2020 г. показа рекордно ниски резултати: извършените продажби на движими вещи са 460 и 4 700 на недвижими имоти, въводите във владение са едва 630, а събраната сума е само 655 млн. лв. (в предишни години надхвърляше 1 млрд. лв.) Въпреки рекордно ниската събираемост 23 на сто от всички събрани суми са в полза на физически лица. Всяка година ЧСИ възстановяват по 150 милиона лева на граждани - пари от неизплатени заплати, издръжки, наеми, невърнати заеми и други суми по договори, обезщетения на пострадали при ПТП и тежки криминални престъпления.

Общото събрание е избрало новите ръководни органи на камарата за следващите 3 години. За председател на КЧСИ беше избран Иван Хаджииванов с мнозинство от 100 гласа от присъствалите ЧСИ. Той е ЧСИ от 2006 г. с кантора в Русе. Бил е два пъти член на Съвета на камарата и председател на Контролния съвет. В предишния мандат беше зам.-председател на Съвета на Камарата.

Основните задачи пред новия екип ще бъдат: продължаване на процеса на електронизация на съдебното изпълнение, което ще намали разходите на страните, чрез постигане на пълен електронен достъп до информацията за длъжниците, електронна комуникация с институциите и, където е възможно, със страните по делата, като и чрез въвеждане на максимално широк кръг от електронни действия като запори, възбрани и други; възлагане на нови правомощия на ЧСИ в съответствие с най-добрите практики в Европа, като доброволното събиране на вземания, доброволни продажби, установяване на факти, които спестяват време, съдебни производства и значителни средства на кредиторите и длъжниците.

Приоритети са и увеличаване броя на публичните взискатели, които възлагат своите вземания за събиране от ЧСИ, тъй като в тези случаи разходите по изпълнението се поемат само от длъжника, а когато държавата събира своите вземания, цената се поема от всички добросъвестни данъкоплатци; продължаване на политиката за ефективен контрол върху ЧСИ от страна на Камарата и неговото усъвършенстване.

За председател на Дисциплинарната комисия е бил избран Тодор Луков, който и досега беше неин председател, а за председател на Контролния съвет - Георги Дичев.

mediapool.bg