Кламер БГ - Новини: Прокуратурата изправи пред съда и двамата машинисти за трагедията в Хитрино

Прокуратурата изправи пред съда и двамата машинисти за трагедията в Хитрино

България

|
Ср, 25 Окт 2017г. 15:28ч.
Прокуратурата изправи пред съда и двамата машинисти за трагедията в Хитрино

Прокуратурата внесе в сряда в съда делото за влаковата катастрофа в Хитрино, която доведе до смъртта на седем души. Държавното обвинение смята за виновни за причиняване на смърт по непредпазливост и двамата машинисти на товарния влак – Димитър Михнев и Радослав Петков.

Главният машинист Михнев ще отговаря пред съда, защото "не е изпълнил незабавно, точно и безусловно" указанията на сигнала на предупредителния семафор при навлизане в гара Хитрино. Той е управлявал композицията със скорост 78 км/ч при допустима максимална скорост 40 км/ч.

Вторият локомотивен машинист Радослав Петков е обвинен за бездействието си. Той не е предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не е показал, че управлява безопасно влака, смята обвинението.

В резултат на допуснатите нарушения от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака, повреждане на цистерни, изтичане на превозвания газ пропилен и взрив. Загиналите са седем души, а ранените са 14.

Експертизите показват, че катастрофата не е предизвикана от повреди в инфраструктурата и влаковата композицията, а единствено от високата скорост.

Димитър Михнев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" 10 000 лева, а Радослав Петков с "подписка". Наложена им е забрана за напускане на страната. Предстои Шуменският окръжен съд да насрочи разглеждането на делото.

mediapool.bg