Кламер БГ - Новини: Прокуратурата започна проверка на Рашков след публикация в "Пик"

Прокуратурата започна проверка на Рашков след публикация в "Пик"

България

|
Ср, 18 Ян 2023г. 16:35ч.
Прокуратурата започна проверка на Рашков след публикация в "Пик"

Прокуратурата започна проверка на Рашков след публикация в

Софийска градска прокуратура обяви в сряда, че е започнала проверка за евентуално извършено престъпление от бившия вътрешен министър Бойко Рашков, който в момента е депутат от "Продължаваме промяната".

За да стане тази новина достояние на националните медии, прокуратурата използва добре познатия си трик за съобщаване на подобни неща – с обяснението, че има "изпратени журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в средствата за масово осведомяване за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система". Става дума за публикация в близкия до ГЕРБ жълт сайт "Пик", в която се разказва за покрита от МВР разработка "Градинаря".

Твърди се, че случаят е от миналата зима, когато Рашков е бил вътрешен министър в кабинета на Кирил Петков. Тогава службата за финансова сигурност на българска банка е изпратила сигнал до МВР за съмнителни транзакции на големи суми евро от страна извън ЕС до български клиент. По процедура сигналът трябва да бъде изпратен финансовото разузнаване. Тематичната разработка "Градинарят" била смачкана в ГДБОП, твърди "Пик".

Сигналът до прокуратурата е подаден на 17 януари тази година, съобщава пресцентърът на държавното обвинение. В него "са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари", се казва в публикацията на прокуратурата, без директно да се споменава Бойко Рашков.

Отделно Софийската градска прокуратура е разпоредила и извършването на проверка от антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

В коментар пред журналисти в кулоарите на парламента Бойко Рашков каза, че източникът на информацията на "Пик" е прокуратурата.

"Аз виждам как няколко години органът на политическа партия ГЕРБ и политическа партия "Прокуратура" в лицето на Пик информира фалшиво, злонамерено и очернящо доброто име на българските граждани. В много случаи и моето добро име и това продължава", каза Рашков.

Той заяви, че журналисти, които са орган на ГЕРБ и прокуратурата, са "поставени в абсолютна услуга, за да мотивират политическо преследване на български гражданин".

"Новината" в "Пик" и услужливото разяснение на прокуратурата идват броени дни след интервюто на Бойко Рашков пред Mediapool от 14 януари, в което той съобщава, че спецпрокуратурата е смачкала полицейската проверка на съпругата на главния прокурор Иван Гешев.

Междувременно Рашков заяви, че ще постави пред Гешев въпроса за писмото на американския конгресмен Уорън Дейвидсън до американската финансова министърка Джанет Йелън. В това писмо конгресменът иска налагане на санкции и нарича главният прокурор заплаха за България и интересите на НАТО в региона.

Преди месец сайтът "Фрог" писа за показанията на таен свидетел, регистриран по досъдебно производство на ГДБОП. В неговите показания се говори за корупция и се споменава името на бившия вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов, а самият Рашков потвърждава, че подобна проверка му е докладвана.

"Мина доста време, но си спомням, че бях информиран за подобни факти, свързани с бившия министър Маринов. Детайли не мога да кажа, защото просто не ги знам. Знам обаче това, което написа Фрог и тогава върнах малко назад лентата и си спомних. Като министър помня, че такава информация се движеше в министерството, стигна и до мен", обясни Рашков.

mediapool.bg