Кламер БГ - Новини: Прокуратурата е показала сувенирни монети, за да обясни арест на шеф в МВР

Прокуратурата е показала сувенирни монети, за да обясни арест на шеф в МВР

България

|
Съб, 05 Юни 2021г. 22:30ч.
Прокуратурата е показала сувенирни монети, за да обясни арест на шеф в МВР

Монтите, показани от прокуратурата преди четири дни

Прокуратурата е публиувала снимки на сувенирни монети без никаква стойност, за да докаже, че арестуваният шеф на МВР Ангел Папалезов има нещо общо с търговията на антики. Информацията първо бе разпространена от сайта “Дневник“, който е направил проверка сред експерти нумизмати. След това бе потвърдена от бТВ.

Папалезов е шеф на сектор “Културно-исторически ценности“ в Главна дирекция “Национална полиция“. Той стана част от проверката на злоупотребите със специални разузнавателни средства по време на управлението на ГЕРБ, когато бе арестуван от прокуратурата. Въпросните сувенирни монети бяха разпространени от пресцентъра на ГЕРБ като доказателство, че Папалезов е част от престъпната група на Васил Божков за търговия с антики. Сега полицаят е под домашен арест.

бТВ е намерила автора на част от монетите. Това е Петър Петров от Варна,който е лицензиран майстори продава стоката си в музеите

Петров коментира пред телевизията, че е разпознал своите изделия от снимката, разпространена от прокуратурата. Той обяснява, че някои от монетите са реплики на антики, а други са негови лични измислици. Те струват между 6 и 8 лева.

Петров и монета, поръчана от ГЕРБ, с изображение на Бойко Борисов като римски император от Банкя.

Председателят на Съюза на нумизматичните дружества в Българиявъв Велико Търново Валери Стойчев и колекционерът Тенчо Попов обясняват пред "Дневник"за какъв абсурд става дума.

"Най-едрата монета на снимките представлява метален възпоменателен знак с надпис "ПЛIСКОВГРАД-Хан Омуртаг 814-832". Може да се купи в интернет за 10 лв., не е културно-историческа ценност и не попада в рамките на Закона за културното наследство, който предвижда задължителна идентификация и регистрация, тъй като това е един съвременен плакет за спомен на туристите, посетили град Плиска. На една от монетите се вижда и надпис "COPIA", което е изрично обозначаване на копие или реплика и очевидно на снимките не са показани автентични монети“, обясняват двамата.

Според тях монетите от снимките дори нямат претенцията да са копия, близки или имитиращи оригиналите, а реплики и притежанието им не е престъпление.

В сряда прокуратурата съобщи, че иззетите монети и други вещи с белези на движими културни ценности не са били описани като веществени доказателства по преписки или досъдебни производства на ГДНП или на други звена на МВР. Първоначалната информация на държавното обвинение била, че монетите вероятно са от времето Древен Рим и Древна Елада.

mediapool.bg