Кламер БГ - Новини: Прокуратурата е отказала дело срещу Гешев по сигнал на съдебен инспектор

Прокуратурата е отказала дело срещу Гешев по сигнал на съдебен инспектор

България

|
Съб, 14 Май 2022г. 13:04ч.
Прокуратурата е отказала дело срещу Гешев по сигнал на съдебен инспектор

Прокуратурата е отказала дело срещу Гешев по сигнал на съдебен инспектор

Инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет е пратил на Върховна касационна прокуратура сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев заради делото „Недосегаемите“, но прокуратурата бързо е констатирала, че няма данни за извършено престъпление. Така се е стигнало до поредния отказ на държавното обвиниеа да бъде образувано досъдебно производство срещу главния прокурор, съобщава разследващият сайт Bird.bg.

Въпросният инспектор е Александър Мумджиев, на когото бил разпределен сигнал на следователя Бойко Атанасов срещу главния прокурор Иван Гешев, изпратен преди това и до министъра на правосъдието. Сигналът е получен от Инспектората към Висшия съдебен съвет на 25 януари тази година..

Инспектор Мумджиев е констатирал, че в сигнала се изнасят твърдения за извършени престъпления от общ характер. Става дума за делото „Недосегаемите“, което първоначално е наблюдавано от прокурорите от Софийска градска прокуратура Юлия Христова и Явор Димитров.

Сигналът

Според следовател Атанасов, в нарушение на Закона съдебна власт, на по-късен етап като наблюдаващи прокурори са включени още командирования от СРП Иван Гешев и Любка Кръстева, командирована от Районна прокуратура Пловдив. Това се случва непосредствено след задържането на организираната престъпна група през 2010 г. и обезпечаването на голям брой доказателства.

По досъдебното производство към онзи момент има наложен запор на 820 000 лв. в „Уникредит“ по сметка на дружество с фиктивна дейност. В сигнала си Атанасов описва „пазарлъците“ на Гешев с обвинения и впоследствие осъден за ръководене на организирана престъпна група Владко Лазаринов Димитров за размера на наказанието на останалите обвиняеми.

Димитров е заявил, че всички членове на престъпната организация ще се признаят за виновни, но условието му е обвиняемата Камелия Георгиева да бъде освободена от наказателна отговорност.

На 3 август 2011 г. между прокурора Иван Гешев и обвиняемите е сключено споразумение, което е внесено за одобрение в Софийския градски съд. Това дело обаче е само и единствено за организирана престъпна група и се превръща в първата осъдителна подобна присъда, постигната от Софийската градска прокуратура.

Материалите за данъчните престъпления са отделени в друго досъдебно производство, което е прекратено с постановление на прокурорите Гешев и Кръстева от 4 април 2013 г.

В сигнала си Атанасов изтъква, че с постановлението за прекратяване на наказателното производство срещу Владко Димитров, Борислав Христов и Ясен Савчовски, Гешев е осуетил наказателното преследване срещу тях и то в момент, когато обвиняемите вече са се признали за виновни и са осъдени като участници в ОПГ. Следователят прави искане за извършване на проверка на достоверността на изнесеното в сигнала срещу Гешев за осуетяване на наказателно преследване.

Според Bird.bg в открито съдебно заседание по друго дело, срещу част от участниците в тази престъпна група са били прочетени разпечатки от разговор между членовете на ОПГ „Недосегаемите“, в който се изнася информацията, че има приготвени 50 000 за Иван Гешев, който тогава е наблюдаващ прокурор по „Недосегаемите“.

Разследващият сайт припомня, че преди избирането на Гешев за главен прокурор “Биволъ” публикува записи от разговори между прокурора Гешев и обвиняемия Димитров.

Бързият отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство

След като се е запознал със сигнала, Александър Мумджиев констатира, че той съдържа твърдения за извършено престъпление от общ характер. Затова го изпраща по компетентност на Върховната касационна прокуратура, вместо да го „смачка“ на ниво ИВСС.

След като сигналът попада във ВКП от там експресно го изпращат по компетентност на Специализираната прокуратура, която естествено отказва да образува досъдебно производство срещу Гешев.

Апелативната специализирана прокуратура потвърждава решението на долната инстанция в деня, в който влизат в сила промените в ЗСВ, с които се закрива специализираното правосъдие – на 18 април тази година. В бързината обаче държавното обвинение някак си пропуска да уведоми жалбоподателя Атанасов, който не е разпитван.

Така за по-малко от 50 дни ВКП, Специализираната прокуратура и Специализираната апелативна прокуратури са „констатирали“, че няма данни Иван Гешев да е извършил престъпление, посочва Bird.bg.

mediapool.bg