Кламер БГ - Новини: Радев: Само от правителството зависи икономическата криза да не ескалира в политическа

Радев: Само от правителството зависи икономическата криза да не ескалира в политическа

България

|
Съб, 14 Май 2022г. 14:07ч.
Радев: Само от правителството зависи икономическата криза да не ескалира в политическа

Радев: Само от правителството зависи икономическата криза да не ескалира в политическа

"Кризите, в които се намираме, са тежки - тежка икономическа, социална криза.

Но най-важното е да не се допуска криза на доверие, защото никое правителство не може да води страната в тежки кризи при дефицит на доверие", каза пред журналисти президентът Румен Радев.

По думите му протестите на работодателите и превозвачите означават, че "този дефицит се задълбочава и единственото устойчиво решение е открит, конструктивен диалог", в който да се чуят и уважават мненията на всички страни. Според него дали има криза на доверието ще се види по това, колко хора ще излязат на протест следващата седмица.

Той добави, че единствено от политиката на правителството зависи тежката икономическа и социална криза да не ескалира в политическа. Президентът уточни, че дали има криза на доверие към правителството, ще проличи от отношението на хората и дали евентуално ще излязат повече хора на протест.

"Единствено от политиката на правителството зависи тежката социална и икономическа криза да не ескалира в политическа", посочи държавният глава.

За определената от КЕВР в петък цена на газа на май, президентът коментира, че са важни устойчивите решения и добави, че е важно

да има предвидимост. По думите му политиката, която води "Булгаргаз" е неразбираема. "Тя е извън икономическата и управленската логика. Да обявяваме прогнозни цени за юни и юли, а чак в средата на май да става ясно каква е цената за месеца. Бизнесът и потребителите искат да имат предвидимост", каза още Радев.

По подобен начин се изказа и лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. "Кирил Петков заяви, че цената на природния газ ще бъде по-евтина от тази, която сега купуваме. Само след малко неговият КЕВР излезе със съобщение, че газът поскъпва с 14%. Нека народът да види кой лъже. Когато фактите говорят, и промяната мълчи", каза той.

"Ако днес сме ние на власт, на следобедното заседание ще възложа на парламентарната група на ГЕРБ от утре да върнем тока на старите нива. Ще въведем и таван на другите цени. Токът е изцяло български, никакви войни в момента не са виновни за това, което се случва", добави Борисов.

mediapool.bg