Кламер БГ - Новини: Прокуратурата е осъдена заради инсценировка с нападение срещу полицаи

Прокуратурата е осъдена заради инсценировка с нападение срещу полицаи

България

|
Ср, 19 Апр 2023г. 16:41ч.
Прокуратурата е осъдена заради инсценировка с нападение срещу полицаи

Снимка: Господари на ефира

Прокуратурата е осъдена да плати 20 хил. лв. заради инсценировка с нападение срещу полицейски служители, съобщи lex.bg. Случаят е от 2013 г. и заради измислено късане на униформа на един от служителите младо момиче години бе обвиняема в хулиганство. Според решението на градския съд Александра Стоилова трябва да получи 13 хил. лв. обезщетение и 6 хил. лв. за адвокатски разходи.

През 2013 г. тя заедно с приятеля си Иван Цонев бе арестувана от полицаи от Първо РПУ по обвинение, че са ритали и опитали да счупят полицейска патрулка. След това бе заявено, че Стоилова е скъсала пагона на един от полицаите.

Предаването "Господари на ефира" обаче излъчи кадри от охранителните камери в Първо, на които се вижда, че полицаят Кристиян Стоянов е със здрава униформа след ареста на двамата, но към края на смяната му вече пагонът е откъснат. При вътрешна проверка се установи, че историята с униформата е измислена, но въпреки това обвиненията срещу Стоилова не бяха свалени. Тя успя да осъди държавата пред Европейския съд по правата на човека. А през 2018 г. бе оправдана и по делото за хулиганство. В мотивите към присъдата бе записано, че показанията на полицаите по делото "са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част".

Решението за обезщетението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

mediapool.bg